Jak podać ciasto owocowe?

  • 1

Nikogo nie trzeba przekonywać o zaletach jedzenia owoców. Stanowią one naturalne źródło witamin, a ich słodki, wyśmienity smak jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Jak podać ciasto owocowe?
Wszyscy lubimy owoce i cieszymy się niemi przez całe lato. Nieraz stanowią one główne danie spotkań z bliskimi i przyjaciółmi, podawane często z różnymi dodatkami. Owoce, nie dość, że batdzo smaczne i orzeźwiające, dodatkowo świetnie prezentują się na stole. Warto poświęcić odrobinę uwagi temu, w jaki sposób je podać, by wydobyć cały ich urok, ozdobić stół, a przy tym zachęcić gości do ich skosztowania naszych smakołyków


A może ciasto owocowe?


Od czasu do czasu każda z nas ma ochotę na coś słodkiego. Wspaniałym, letnim pomysłem na deser będzie więc ciasto owocowe. Przepisów jest wiele. Truskawki prosto z krzaczka świetnie smakują w połączeniu z biszkoptem i śmietankowym kremem. Wiśnie lub czereśnie mogą być piękną dekoracją na torcie.
Ciasta zazwyczaj podajemy na zwkłym, dużym talerzu, warto jednak pomyśleć o czymś zarazem niezwykle wygodnym, jak i eleganckim. Naczyniami, które świetnie nadają się do podawania ciast, szczególnie przydatnymi na małych stołach, są różnego rodzaju piętrowe patery i etażerki. Bardzo ułatwiają częstowanie się ciastem, którego można podać na raz więcej niż na talerzu. Odpowiednio dobrane będą stanowić główny element kompozycji stołu, do którego powinniśmy dobrać resztę zastawy.
Jeśli wolimy nowoczesne formy, wybierzmy coś prostego i ascetycznego - szklaną paterę ze srebrnym otokiem (np. z kolekcji Elegance Villa Italia) . Na takiej najlepiej prezentować będą się ciasta różnokolorowe, ozdobione owocami i lukrem. Jeśli jednak jesteśmy tradycjonalistami i urzekają nas kwiatowe formy, a nasze ciasto jest bardziej stonowane pod względem kolorystycznym, wybierzmy naczynie kolorowe, wzorzyście zdobione (np. z kolekcji Romantic Roses Villa Italia).Taka etażerka dobrze prezentować będzie się na tle jasnego obrusa - warto uzupełnić ją odpowiednimi talerzykami do ciasta, delikatniej zdobionymi, lecz zbliżonymi w tonie. Do tego - oczywiście kwiaty i podana w eleganckich filiżankach herbata.

Warto wykorzystać w pełni okres lata i to, co przynosi nam ono w darze. Dlatego dobrze,
gdy owoce trafiają do naszego menu przynajmniej raz dziennie. Pachnące wypieki i świeże, soczyste owoce smakują najlepiej, gdy są podane z odrobiną inwencji, w dobrym stylu i na pięknych naczyniach.