Poznaj kulinarny Savoir-Vivre! Dowiedz się,
jak kulturalnie zachowywać się przy stole i jakie zasady obowiązują podczas spotkań towarzyskich, rodzinnych i biznesowych.
Zasady stołowego savoir-vivre'u dość precyzyjnie określają, jak powinna być rozmieszczona
zastawa stołowa. Z naszymi poradami dowiesz się jak używać zastawy stołowej, jaki kieliszek jest odpowiedni do wina białego a jaki do szampana.
Poznasz
zasady używania sztućców m.in. widelca i noża do ryb, widelca do owoców, noża do sera.
Pamiętaj, że skrajnie położone sztućce używane są w pierwszej kolejności, potem kolejne. Przy nakryciu nie powinno znajdować się więcej niż trzy pary sztućców - pozostałe podawane są przy serwowaniu kolejnych dań.
Podpowiadamy co powinniśmy zrobić ze sztućcami, kiedy przerywamy lub kończymy posiłek.
Jak wznosić toasty za zdrowie gości, gospodarzy, pary młodej na weselu.
Co zrobić z pięknie złożoną serwetką płócienną? Gdzie ją odłożyć po zakończonym posiłku?
Lubisz spotkania przy kawie lub herbacie w domu? Sprawdź nasze
rady dotyczące prawidłowego i wykwintnego podawania kawy i herbaty.
Jak zabrać się do
przygotowania udanej zabawy w domu? Na co zwrócić szczególną uwagę? Podpowiadamy jak zorganizować
udane przyjęcie w domu, jakie wybrać menu.
Z naszymi poradami zasady Savoir-Vivre będziecie mieć w małym paluszku!