Jeżeli oglądaliście programy z Rachel Khoo albo czytaliście jej książki mamy dla Was dobrą wiadomość – tym razem telewizja nie kłamie! Rachel w rzeczywistości jest taka sama - ciepła, roześmiana i pełna pasji do gotowania. Z przymrużeniem oka opowiadała o swoich ulubionych potrawach i narzekała na bliskich, którzy wiecznie domagają się od niej gotowania, sami rezygnując z zasady kulinarnej wzajemności.
W swoim nowym programie Rachel odwiedza różne miasta na mapie Europy, od Barcelony po Niceę, próbuje różnych potraw, spotyka się z miejscowymi miłośnikami dobrej kuchni i odkrywa najnowsze kulinarne trendy.
Nie ma czegoś takiego jak za dużo masła!
Mamy dla Was dwa przepisy z tego spotkania – pierwszy to cygara z ciasta filo z kozim serem, miodem i tymiankiem podawane na sałatce z cykorii i pomarańczy. Przepis inspirowany wyprawą Rachel do Nicei i spotkaniem z tamtejszym hodowcą kóz. Pamiętajcie, zeby przy smarowaniu ciasta nie żałować masła – zdaniem Rachel nie da się przesadzić z tym składnikiem!
Drugi przepis to klasyczny szwedzki tort kanapkowy, czyli smörgåstårta. Ozdóbcie go tak jak chcecie używając wędzonego łososia, pieczonego buraka, ogórka i koperku!
Więcej przepisów i inspiracji w nowym programie - "Kulinarne inspiracje Rachel Khoo: Miasta świata"!
zufikowo