Jak poprawić jakość kawy alkoholem

Nic tak nie podnosi jakości dobrej kawy, jak dodatek alkoholu. Szczególnie dobrze dobranego alkoholu.

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Jak poprawić jakość kawy alkoholem
Jaki alkohol dodać do kawy?

Możliwości łączenia kawy z procentami jest nieskończenie wiele. Najpopularniejsze to oczywiście irish coffee, ale dobre espresso możemy połączyć zarówno z Koniakiem, jak i Advocaatem i Amaretto, a nawet wzmocnionymi alkoholem lodami czy piwem.

Po co pić drinki z kawą?

Z dwóch powodów. Kofeina pobudza, zwiększa przepływ krwi. Małe dawki alkoholu działają podobnie, wzmacniając stymulujące działanie kawy. Irish coffee to nic innego, jak staromodna wersja drinku Redbull Vodka, tyle, że nieco bezpieczniejsza i o wiele bardziej gustowna.

Uwaga na kawę z alkoholem!

Osoby z problemami sercowymi, cierpiące na nadciśnienie powinny szczególnie z tego typu drinkami uważać. Ponadto, choć kawa znosi efekt upojenia alkoholowego, nie oznacza to, że przestajemy po niej być pijani. Po prostu słabiej to odczuwamy. Warto mieć to na uwadze. Jeśli już zdecydujecie się podnieść nieco wartość smakową waszej kawy, wypróbujcie poniższe propozycje.

Kawa po irlandzku (Irish coffee)

Klasyczna kawa po irlandzku składa się z dwóch podstawowych składników – irlandzkiej whisky i dobrej kawy, ewentualnie odrobiny bitej śmietany. Do świeżo zaprażonej gorącej kawy wlej 50ml whisky, dodaj na wierzch bitej śmietany i posyp cynamonem. Do kawy po irlandzku używane są specjalne szklanki, ale wysoka, dobrze wyglądająca szklanka z uszkiem w zupełności wystarczy.

Irlandzkie lato

Irish coffee możemy podawać także na zimno, ale wtedy sugeruje zmniejszyć ilość whisky i dodać gałkę lodów waniliowych lub czekoladowych. Dobrym pomysłem będzie też dodatek innego trunku z zielonej wyspy – likieru Bailey’s, który dodatkowo wzbogaci smak kawy. Możemy skropić nim także bitą śmietanę.

Kawa po hiszpańsku (spanish coffee cocktail)

Klasyczną kawę możemy przygotować z dodatkiem rumu zamiast whisky. Wlej rum, kawę, likier Kahlua oraz likier typu Triple sec do wysokiej szklanki, następnie udekoruj bitą śmietaną. Napój ten da się urozmaicić również wizualnie. Jeśli zamiast zwykłego rumu użyjesz rumu o podwyższonej zawartości alkoholu, możesz podpalić drink w kieliszku, następnie wsypując do ognia cynamon. Drobinki cynamonu utworzą efektowe iskry. Uwaga! Najmocniejszy z alkoholi (ten, który zamierzasz podpalić) musi tworzyć wierzchnią warstwę, nie zmieszaną z kawą. Ponadto, dodatek każdego słabszego alkoholu zgasi płomień.

Przemysław Ziemichód