TREŚĆ SPONSOROWANA

Jak przechowywać jabłka?

Należy robić to w odpowiedni sposób, by owoce dłużej zachowały świeżość.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak przechowywać jabłka?
Jabłko to pyszna przekąska. Lubią ją wszyscy i zawsze można zabrać ją ze sobą na piknik, wypad na plażę, czy wycieczkę rowerową. Jabłka Grójeckie z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym, to owoce klasy premium. Każde z nich to żywy organizm, o który należy odpowiednio zadbać. Pamiętajmy, że jabłka, nawet te nieobrane i w całości, nie lubią wysokich temperatur. Starajmy się ich nie obijać, ponieważ znacznie przyspiesza to proces dojrzewania i owoce szybko zaczną się psuć. Najlepiej więc zabierać ze sobą całe jabłka, a dopiero potem kroić je w cząstki. Jeśli jednak nie macie takiej możliwości, po pokrojeniu wystarczy skropić je sokiem z cytryny lub zamknąć w hermetycznym pojemniku – wtedy nie ściemnieją i będą świeże przez długi czas.


Jabłka to owoce, które nie lubią towarzystwa. W trakcie procesu dojrzewania wydzielają etylen, który przyspiesza proces dojrzewania. Starajcie się więc pakować je do oddzielnych pojemników. Wtedy wszystkie owoce, które zabieracie ze sobą, będą świeże. Zabierając jabłka ze sobą (na przykład na plażę) pamiętajmy, aby wybierać nieuszkodzone owoce. Należy je również umyć i wysuszyć. Odpowiednie przechowywanie owoców i ich estetyczny wygląd może sprawić, że nasi bliscy będą sięgać po nie częściej. ONZ ogłosił, że rok 2021 powinien należeć do warzyw i owoców. Na naszych talerzach, również tych na świeżym powietrzu, powinno znaleźć się przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców. Wybierzmy więc Jabłko Grójeckie zamiast słodkiej, wysokokalorycznej drożdżówki.





Artykuł powstał z udziałem marki Jabłka Grójeckie