Jak przechowywać mięso?

Mięso możemy przechowywać zarówno surowe jak i już przyrządzone, kilka dobrych rad ...

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak przechowywać mięso?
Mrożenie surowego mięsa jeżeli jest ono odpowiedniej jakości, doda mu smaku. Podczas zamrażania zawarte w tkankach mięsa płyny stopniowo zastygają i dzięki działaniu soli i minerałów, ścianki komórkowe stają się bardziej kruche. Poza tym poszczególne białka ulegają rozszczepieniu, co powoduje pojawianie się nowych substancji aromatycznych. Jeżeli więc zaplanujemy na kolację pieczeń, dobrze jest wcześniej mięso zamrozić, by danie wyglądało apetycznie, było kruche i lekkostrawne. Nie należy jednak zamrażać mięsa zbyt świeżego (np. prosto z uboju gdy jest jeszcze ciepłe), gdyż zawarte w nim enzymy będą powodować szybsze kwaszenie i żółknięcie tłuszczu.Pamiętajmy że - mięso trzeba szczelnie owinąć folią. Jeśli wcześniej podzielimy mięso na plastry to dobrze jest je przełożyć nawoskowanym papierem, co ułatwi potem rozdzielić porcje. - chudą wołowinę można zamrażać nawet na rok - cielęcina z kolei może być zamrożona około 9 miesięcy - wieprzowinę należy rozmrozić najpóźniej do 7 miesięcy -słonina i tłuste mięso nie powinny być dłużej przechowywane niż 4 miesiące, do tej grupy czasowej należą także kiełbasy Warto pamiętać iż mięso powinno być rozmrażane w lodówce, krojone dopiero po rozmrożeniu, natomiast tłuste kawałki warto kroić na wpół zamrożonePrzechowywanie dań mięsnych: Dania mięsne mogą być przechowywane nawet do 3 miesięcy. - kotlety oraz sznycle zamrażamy owinięte w folię aluminiową, - gotowane mięso najlepiej zamrażać pokrojone w plastry w bulionie - rolady, gulasz czy pieczenie najlepiej zamrażać z sosem. - gulasz i