7 pomysłów na dania z marchewką

  • 4

Marchew daje wiele kulinarnych możliwości. Sądzisz, że są jeszcze takie przepisy, których nie znasz? Zobacz koniecznie, co dla Ciebie przygotowaliśmy! Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Zainspiruj się!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
7 pomysłów na dania z marchewką
fot. Fotolia
Warzywo to prawdopodobnie pochodzi z Chin. Kiedyś marchewka miała biały kolor. Czerwony, który jest popularny dziś, zawdzięczamy Holendrom. Dzięki ich selekcji otrzymaliśmy marchew w kolorze, który obecnie wszyscy dobrze znamy. Oprócz czerwonej i białej marchewki możemy także spotkać pomarańczową oraz żółtą. Początkowo w Europie rozpowszechniona bywa marchew pastewna. Wszystko zmieniło się w XIX weku. Sok z marchwi stał się popularny niemal wszędzie i właściwie dzięki niemu marchew w stalej postaci podbiła nasze serca.

Wartości odżywcze marchewki

Swoją piękną, czerwoną barwę marchew zawdzięcza prowitaminie A, czyli karotenowi. Zawiera w sobie duże ilości tej witaminy, dlatego właśnie poleca się jeść marchewkę osobom, które są blade - ich skóra, jeśli będą regularnie spożywać marchew, stanie się troszkę ciemniejsza. W marchewce znajduje się wiele witamin, są to m. in. A, B1, B2, PP, K, H oraz C (niewielkie ilości). Warzywo to bogate jest również w rozmaite pierwiastki, a są nimi m. in.: wapń, żelazo, miedź, cynk, fosfor, jod, cynk, molibden oraz potas. To właśnie dzięki temu ostatniemu pierwiastkowi marchew sprawia, że nasze ciało jest jędrne. Dzięki pozostałym witaminom marchew doskonale wpływa na naszą urodę, wygładza zmarszczki oraz poprawia koloryt skóry.

marchew
Zdjęcie: Fotolia

Sok z marchwi jest pełen witamin i minerałów. Powinniśmy pić go jak najwięcej. Prowitamina A zostaje w naszym organizmie zamieniona na witaminę A. Ta z kolei ma dobroczynny wpływ na nasze oczy, chroni je przed chorobami. Zresztą nie tylko to. Witamina A sprawi, że nasz wzrok się nie popsuje! W marchewce jest jej dużo, więcej niż nasz organizm dziennie potrzebuje ( w 100 gramach). Jeśli dużo czytasz i lubisz siedzieć po nocach, chroń swój wzrok - możesz to zrobić, jedząc marchew.

Co jeszcze zawdzięczamy marchewce? Wspomaga nasz układ krwionośny, wzmacnia go, poprawia pracę naszego żołądka i dobroczynnie wpływa na naszą wątrobę. Warzywo to najlepiej chrupać na surowo - wtedy otrzymujemy pełnię jego bogactwa. Marchew jest również niskokaloryczna. Oznacza to, że spokojnie mogą jeść ją osoby, które przebywają na diecie. W 100 gramach marchwi znajduje się około 12 kalorii.

Warzywo to pomaga również obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, działa także rozkurczowo. Osoby cierpiące na niedokrwistość powinny spożywać dużo marchewki, wtedy na pewno szybko wrócą do formy. Wyciąg z marchwi używa się do produkcji kosmetyków do opalania, a także dodaje się go do kremów, w tym kremów przeciwzmarszczkowych. Marchew działa także przeciwpasożytniczo.

marchew
Zdjęcie: Fotolia

Marchew jest jednym z głównych składników sałatki warzywnej. Może też pełnić funkcje dekoracyjne. Dodaje się ją do sosów, potrawek, a także do zup - właściwie marchewka nadaje smaku każdej zupie. Możesz także przygotować z marchwi pyszne, marchewkowe ciasto.

Zastanawiasz się, co możesz z niej przygotować? Szukasz nowych, a jednocześnie sprawdzonych przepisów? Skorzystaj z naszych propozycji!

JaNina
poleca marchewke z jabłkiem w grejpefrucie. Potężna dawka zdrowia, a w dodatku wygląda naprawdę bardzo apetycznie

Któż z nas nie lubi mielonych kotletów? Danusia19671 przygotowała mielone  z marchewką. Warto spróbować.

Marchew daje naprawdę wiele kulinarnych możliwości. Możesz przyrządzić także curry z marchewki i ciecierzycy. To pomysł iwy643. Polecamy spróbować!

       

Akrobatka2 z kolei przygotowała miodową pierś z glazurowaną marchewką i purée ziemniaczanym. Całość wygląda naprawdę apetycznie i smakuje wyśmienicie.

A może macie ochotę na zupę krem z pieczonej marchewki? Do zrobienia! Przepis przygotowała dla Was monikaT83.

Możesz także przyrządzić ją na słodko. To wspaniały dodatek do dania obiadowego. Poleca paulina 57. Marchew duszona  z żurawiną, morelami oraz anyżem smakuje wybornie!

Marchew można wykorzystać na naprawdę wiele sposobów. Beatkaa153 przygotowała sznycelek z marchewką. Te zawijaski są naprawdę bardzo smaczne! Wyglądają znakomicie.

Odkryj przepis na grillowaną marchew w boczku >>>