Jak przygotować babkę?

  • 1

Chyba nikt nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez pysznej i pięknie ozdobionej babki. Są niesamowite i niebywałe! Warto już teraz zacząć się przygotowywać do ich produkcji.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Jak przygotować babkę?
fot. Fotolia
Baby oraz babeczki zawsze kojarzą nam się z beztroskim dzieciństwem, zawsze pachnące, piękne i lubiane. Jest to tradycyjne, słodkie ciasto, bez którego nie możemy sobie wyobrazić świątecznego, a przede wszystkim wielkanocnego stołu. Jest to lekkie i delikatne ciasto, przyrządzane z dodatkami różnych bakalii (rodzynki, orzechy), nasączone słodkimi syropami.

Najczęściej pieczemy babę piaskową. Jest lekka, puszysta i delikatna. Wiele rodzajów babeczek pieczemy i zawsze musimy pamiętać, aby wszystkie składniki potrzebne nam do upieczenia ciasta miały temperaturę pokojową. Tak samo pieczenie powinno przebiegać w temperaturze nie wyższej niż 160 stopni, w przeciwnym razie spiecze się wierzch, a w środku zostanie płynna masa. Pieczemy ponad godzinę, w zależności od wielkości babki. Zawsze sprawdzamy patyczkiem, czy babka jest upieczona. Patyczek musi być suchy. Rozróżniamy różne rodzaje babek: puchowe, piaskowe, ciężkie czy śmietankowe. Babki najczęściej powinno się ucierać ręcznie, nie mikserem. Ciasto wtedy jest bardziej puchowe.

Upieczone baby lukrujemy, pudrujemy, oblewamy czekoladą. Prawdziwe szaleństwo pojawia się na malutkich babeczkach, które są pięknie dekorowane przez małych łasuchów. Dodajemy różne kolorowe kremy, owoce (najlepsze świeże i sezonowe), oraz lukry czy orzechy. Babki można też dekorować owocami kandyzowanymi. Przyrządza się je na żółto (zwykłe ciasto), bądź z dodatkiem kakao, wtedy można spodziewać się kolorów czarno- żółtych.

Można je pięknie dekorować, przyrządzać, fajnie i ciekawie podawać. Dzieci się nimi zachwycają i je wprost uwielbiają! Babeczki to zdecydowanie prawdziwe dzieła sztuki.

Polecamy przepisy na babki >>>