Jak przyrządzić pizzę włoską?

  • 1

Zasady według których Twoja pizza będzie smakowała jak włoska!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak przyrządzić pizzę włoską?
Jeżeli robimy pizze i mamy już gotowy spód czyli ciasto do pizzy to polecam postępować wg. wskazówek, aby Twoja pizza smakowała jak ta włoska, a nie przypominała smaku zapiekanki!

No to zaczynamy.

1. Cebulkę, paprykę, pieczarki oraz wszystkie warzywa jakie chcemy dać na pizze muszę być surowe! Nie podgrzewamy na żadnym maśle oleju czy smalcu. Warzywa mają być dopiero pieczone wraz z pizza w piekarniku.

2. Mozarella - Jeżeli dodajemy do naszej pizzy ser mozarelle to tylko na spód pizzy tj. zaraz na posmarowanym spodzie pizzy sosem sypiemy mozzarele. Nie dodajemy na wierzch na warzywa i mięso. Dlaczego? Dlatego, że ser tworzy "przykrywkę" dla warzyw które nie mogą odparować z pizzy i woda z warzyw wsiąka w ciasto.tworząc jednocześnie tzw. zapiekankę. Najlepiej posypać serem tuż przed wyciągnięciem z piekarnika pizzy, odczekać aż się rozpuści i "włala".

3. Sos na spód pizzy to bardzo ważny składnik, czasami od niego zależy jak dobra będzie pizza. Ja ogólnie robię taki:

Sos do pizzy (Do smarowania spodu ciasta)
- pół małej puszki zmiksowanych pomidorów.
- kostka rosołowa 1 sztuk;
- łyżeczka masła;
- zioła/przyprawy sproszkowane: oregano, czosnek, cebula suszona;
- 1 łyżka keczupu.

Wszystkie te składniki wrzucamy do garnuszka. Gotujemy na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. ja się trzymam tych zasad i za każdym razem moja pizza smakuje jak z włoskiej pizzerii. Jeszcze nigdy nie zawiodły mnie te zasady! Smacznego.