Anna Dobrowolańska jest fotografem-dokumentalistką, mieliście już okazję ją poznać przy okazji jednego z odcinków Blogera Tygodnia. Anna, oprócz tego, że jest profesjonalnym fotografem prowadzi też bloga - Smaczne Ujęcie.
Dla nas Anna pisze o tajnikach fotografii kulinarnej. Dzisiaj - o zaletach aparatów kompaktowych. Anna pomaga też robić naszym użytkowniczkom lepsze zdjęcia - przeczytajcie jej rady!
"Nowe modele aparatów różnią się często detalami, które mają większy lub mniejszy wpływ na jakość naszych fotografii czy komfort pracy.
Dziś chciałabym Was przekonać, że nawet niedrogim, amatorskim aparatem, możecie robić doskonałe zdjęcia, a kluczem do sukcesu jest praktyka.
1) Aparaty kompaktowe mają wiele plusów, jednym z głównych są ich wymiary
Kompakty są najczęściej niewielkich rozmiarów i są niezwykle lekkie, docenicie to kiedy będziecie pracować kilka godzin w waszym domowym studio, lub zaplanujecie reportaż z ważnego wydarzenia kulinarnego np. warsztatów. Gabaryty lustrzanek cyfrowych są niejednokrotnie kilka razy większe.
2) Uniwersalność - kolejna zaleta kompaktów
Wszystkie aparaty kompaktowe wyposażone są w zmiennoogniskowe obiektywy czyli te, które posiadają zoom. Dzięki nim możecie regulować odległość między aparatem a fotografowanym przedmiotem.
Ich minusem jest to, że nie sprawdzają się przy słabym oświetleniu. W tym wypadku uratuje nas stabilny statyw i lampa błyskowa.
Trzeba też wspomnieć o trybach automatycznych, dzięki którym aparat sam dobiera parametry najlepsze dla scenerii, którą akurat fotografujemy. Wydłuża to jednak czas pracy naszego aparatu, między innymi ustawiania ostrości.
3) Największym plusem aparatów kompaktowych jest ich cena
Czasem nawet kilkukrotnie niższa od cen profesjonalnych lustrzanek. Nie musisz też inwestować w osobne obiektywy fotograficzne, na początku twojej przygody z fotografią kulinarną wbudowana optyka w zupełności wystarczy!
Pamiętaj jednak, że najważniejsze jest to, aby dobrze poznać swój aparat. Uda się to nam dzięki praktyce i jeszcze raz praktyce! Wówczas dostrzeżesz wszystkie plusy i minusy twojego sprzętu a z czasem nauczysz się jak sobie z nimi radzić."
Wirtualne warsztaty
Przypominamy - możecie do nas przesłać swoje zdjęcia na adres email ukryty pod tym linkiem albo zgłosić się przez skrzynkę kontaktową redakcja.ludzie.gotujmy.pl, a Anna je oceni i da cenne rady, które pomogą Wam robić lepsze zdjęcia w przyszłości!
Dziś swoje zdjęcia przesłała zewa i misia5!
1) Zdjęcie Makaronowych babeczek zewy
"Przedstawiona fotografia to dowód na to, że to jakie robimy zdjęcia zależy od nas, a nie od tego jaki mamy aparat. Oglądaj czasopisma kulinarne, inspiruj się fotografią, malarstwem, czy codziennych życiem, to sprawi, że twoje zdjęcia będą jeszcze lepsze."
2) Zdjęcie przedstawiające Kruche ciasteczka cynamonowo-kakaowe misi5.
"Popracuj nad naturalnością stylizacji. Przy następnej sesji spróbuj pokruszyć jedno ciastko lub rozsypać troszkę cukru pudru, a efekt będzie bardziej naturalny. Czasem warto, aby nasze zdjęcia wyglądały na zrobione zupełnie przez przypadek. Pamiętaj też o doborze barw. Stylizacja utrzymana w jednej gamie kolorystycznej jest lepiej odbierana przez nasze zmysły."
Zapraszamy na bloga Smaczne Ujęcie po więcej informacji, zdjęć i przepisów >>>
Dla nas Anna pisze o tajnikach fotografii kulinarnej. Dzisiaj - o zaletach aparatów kompaktowych. Anna pomaga też robić naszym użytkowniczkom lepsze zdjęcia - przeczytajcie jej rady!
"Nowe modele aparatów różnią się często detalami, które mają większy lub mniejszy wpływ na jakość naszych fotografii czy komfort pracy.
Dziś chciałabym Was przekonać, że nawet niedrogim, amatorskim aparatem, możecie robić doskonałe zdjęcia, a kluczem do sukcesu jest praktyka.
1) Aparaty kompaktowe mają wiele plusów, jednym z głównych są ich wymiary
Kompakty są najczęściej niewielkich rozmiarów i są niezwykle lekkie, docenicie to kiedy będziecie pracować kilka godzin w waszym domowym studio, lub zaplanujecie reportaż z ważnego wydarzenia kulinarnego np. warsztatów. Gabaryty lustrzanek cyfrowych są niejednokrotnie kilka razy większe.
2) Uniwersalność - kolejna zaleta kompaktów
Wszystkie aparaty kompaktowe wyposażone są w zmiennoogniskowe obiektywy czyli te, które posiadają zoom. Dzięki nim możecie regulować odległość między aparatem a fotografowanym przedmiotem.
Ich minusem jest to, że nie sprawdzają się przy słabym oświetleniu. W tym wypadku uratuje nas stabilny statyw i lampa błyskowa.
Trzeba też wspomnieć o trybach automatycznych, dzięki którym aparat sam dobiera parametry najlepsze dla scenerii, którą akurat fotografujemy. Wydłuża to jednak czas pracy naszego aparatu, między innymi ustawiania ostrości.
3) Największym plusem aparatów kompaktowych jest ich cena
Czasem nawet kilkukrotnie niższa od cen profesjonalnych lustrzanek. Nie musisz też inwestować w osobne obiektywy fotograficzne, na początku twojej przygody z fotografią kulinarną wbudowana optyka w zupełności wystarczy!
Pamiętaj jednak, że najważniejsze jest to, aby dobrze poznać swój aparat. Uda się to nam dzięki praktyce i jeszcze raz praktyce! Wówczas dostrzeżesz wszystkie plusy i minusy twojego sprzętu a z czasem nauczysz się jak sobie z nimi radzić."
Wirtualne warsztaty
Przypominamy - możecie do nas przesłać swoje zdjęcia na adres email ukryty pod tym linkiem albo zgłosić się przez skrzynkę kontaktową redakcja.ludzie.gotujmy.pl, a Anna je oceni i da cenne rady, które pomogą Wam robić lepsze zdjęcia w przyszłości!
Dziś swoje zdjęcia przesłała zewa i misia5!
1) Zdjęcie Makaronowych babeczek zewy
"Przedstawiona fotografia to dowód na to, że to jakie robimy zdjęcia zależy od nas, a nie od tego jaki mamy aparat. Oglądaj czasopisma kulinarne, inspiruj się fotografią, malarstwem, czy codziennych życiem, to sprawi, że twoje zdjęcia będą jeszcze lepsze."
2) Zdjęcie przedstawiające Kruche ciasteczka cynamonowo-kakaowe misi5.
"Popracuj nad naturalnością stylizacji. Przy następnej sesji spróbuj pokruszyć jedno ciastko lub rozsypać troszkę cukru pudru, a efekt będzie bardziej naturalny. Czasem warto, aby nasze zdjęcia wyglądały na zrobione zupełnie przez przypadek. Pamiętaj też o doborze barw. Stylizacja utrzymana w jednej gamie kolorystycznej jest lepiej odbierana przez nasze zmysły."
Zapraszamy na bloga Smaczne Ujęcie po więcej informacji, zdjęć i przepisów >>>
zewa
misia5
PaniMISIOWA
BERSZER