W cyklu Bloger Tygodnia doceniamy kulinarnych blogerów - mniej i bardziej znanych. Jeżeli chcielibyście znaleźć się w rubryce piszcie na redakcyjną skrzynkę - redakcja.ludzie.gotujmy.pl Czekamy też na sugestie kogo chcielibyście zobaczyć wśród Gwiazd w Kuchni.
Co więcej - każda blogerka (lub bloger) wyróżniona kiedykolwiek w tej rubryce dostanie też 500 wirtuali nagrody!
Dzisiaj na nasze pytania odpowiada Anna Dobrowolańska, fotograf-dokumentalistka, , miłośniczka gotowania, autorka bloga Smaczne Ujęcie, który możecie odwiedzić pod adresem smaczneujecie.blogspot.com
Gotuję i bloguję bo...
Moje blogowanie zaczęło się bardzo przypadkowo. Z zawodu jestem reporterem, któregoś dnia zostałam poproszona o sfotografowanie potraw w nowej restauracji, zlecenie sprawiło dużą satysfakcje i postanowiłam skupić się na fotografii kulinarnej. Za nową pasją podążyły także nowe kulinarne odkrycia i zamiłowanie do gotowania.
Najbardziej niedoceniony kuchenny gadżet
Dobra żeliwna patelnia. Jest jednym z najbardziej uniwersalnych kuchennych przyborów. Stosuje ją zarówno w tradycyjny sposób jak i do duszenia, pieczenia czy jako oryginalne naczynie w którym podaje potrawy.
Skąd czerpiesz kulinarne pomysły?
Inspiruje mnie dosłownie wszystko od programów kulinarnych poprzez magazyny czy kursy kulinarne. Jednak najwięcej nowych pomysłów czerpię z rozmów z wyjątkowymi osobami.
Określ w jednym zdaniu swój styl gotowania
Mój styl gotowania można określić jako prosty i intuicyjny. Lubię włoski styl gotowania, minimum składników (najwyższej jakości) maksimum aromatu.
Wymień swoje największe kulinarne sukcesy i porażki
Jeśli chodzi o sukcesy to zaliczam do nich fakt, że blogowanie i fotografia kulinarna i samo gotowanie, daje mi dużo energii i chęci do działania. Do porażek zaliczam fakt, że nadal nie umiem dobrze filetować ryb.
Kulinarny idol
Jamie Oliver, podoba mi się to że w dużym stopniu działa intuicyjne, modyfikuje klasyczne przepisy i dostosowuje je do współczesnych gustów.
Czego nigdy nie weźmiesz do ust?
Chyba nie ma takiej rzeczy, lubię eksperymentować.
Gdybym była potrawą byłabym...
Aktualnie jestem zafascynowana olejem z pestek dyni dlatego na dzień dzisiejszy chciałbym nim być. Mimo, ze to tylko dodatek jest bardzo uniwersalny i może służyć zarówno jako rodzaj „pesto” (wystarczy makaron i odrobina parmezanu) jak i polewa do lodów waniliowych.
Co lubisz robić, jak już nie gotujesz?
Fotografuję, uwielbiam fotografie dokumentalną aktualnie pracuje nad cyklem, który będzie miał w sobie elementy dokumentu i fotografii kulinarnej.
Który ze swoich przepisów chcesz polecić tym, którzy pierwszy raz odwiedzają Twojego bloga?
Chciałabym polecić Wam przepis na domowe ciasto francuskie i croissanty. Mimo, że jest pracochłonny, daje dużo możliwości i na pewno będzie smakowało o wiele lepiej od ciasta kupionego w sklepie.
Składniki:
-3,5 szklanki mąki pszennej
-2 łyżki drożdży
-3/4 szklanki mleka
-łyżka soli
-3/4 szklanki cukru
-kostka masła
-pół szklanki wody
-jajko
A)Drożdże wymieszaj z wodą, połącz z mąką, mlekiem, cukrem, solą i wyrób gładkie ciasto.
B)Wystaw przykryte ściereczką ciasto na 1,5 godziny na najniższą półkę lodówki. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkuj je na szerokość pół razy większą niż kostka masła, i trzy razy większą długość.
C)Lekko miękkie masło umieść na środku ciasta i przykryj z każdej strony tak aby masło było szczelnie zamknięte w cieście, dociśnij.
D)Rozwałkuj prostokąt na trzy razy dłuższy, złóż pionowo na trzy części do środka, wstaw do lodówki na 10-15 minut.
E)Powtórz jeszcze raz poprzednią czynność.
F) Owiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 20-24 godziny.
G)Rozwałkuj ciasto na około 80 x 30 prostokąty i ostrym nożem potnij na trójkątne kawałki, zwijaj w rogaliki.
H)Gotowe rogaliki posmaruj jajkiem i układaj na posmarowanej blaszce, odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny bez przykrycia.
I)Ponownie posmaruj rogaliki jajkiem i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.
Podawaj z konfiturą lub świeżymi owocami. Smacznego.
I jeszcze kilka moich spostrzeżeń:
*Dopilnuj aby masło nie było zbyt miękkie inaczej w kontakcie z dłońmi jeszcze bardziej się rozpuści i może wypływać (C).
*Im dłużej ciasto będzie wyrastać tym lepiej(F).
*Do posmarowania użyj pędzelka, jeżeli zrobisz to dłonią lub łyżeczką jajko spłynie na blaszkę.
Więcej przepisów i zdjęć Anny znajdziecie na jej blogu >>>
Co więcej - każda blogerka (lub bloger) wyróżniona kiedykolwiek w tej rubryce dostanie też 500 wirtuali nagrody!
Dzisiaj na nasze pytania odpowiada Anna Dobrowolańska, fotograf-dokumentalistka, , miłośniczka gotowania, autorka bloga Smaczne Ujęcie, który możecie odwiedzić pod adresem smaczneujecie.blogspot.com
Gotuję i bloguję bo...
Moje blogowanie zaczęło się bardzo przypadkowo. Z zawodu jestem reporterem, któregoś dnia zostałam poproszona o sfotografowanie potraw w nowej restauracji, zlecenie sprawiło dużą satysfakcje i postanowiłam skupić się na fotografii kulinarnej. Za nową pasją podążyły także nowe kulinarne odkrycia i zamiłowanie do gotowania.
Najbardziej niedoceniony kuchenny gadżet
Dobra żeliwna patelnia. Jest jednym z najbardziej uniwersalnych kuchennych przyborów. Stosuje ją zarówno w tradycyjny sposób jak i do duszenia, pieczenia czy jako oryginalne naczynie w którym podaje potrawy.
Skąd czerpiesz kulinarne pomysły?
Inspiruje mnie dosłownie wszystko od programów kulinarnych poprzez magazyny czy kursy kulinarne. Jednak najwięcej nowych pomysłów czerpię z rozmów z wyjątkowymi osobami.
Określ w jednym zdaniu swój styl gotowania
Mój styl gotowania można określić jako prosty i intuicyjny. Lubię włoski styl gotowania, minimum składników (najwyższej jakości) maksimum aromatu.
Wymień swoje największe kulinarne sukcesy i porażki
Jeśli chodzi o sukcesy to zaliczam do nich fakt, że blogowanie i fotografia kulinarna i samo gotowanie, daje mi dużo energii i chęci do działania. Do porażek zaliczam fakt, że nadal nie umiem dobrze filetować ryb.
Kulinarny idol
Jamie Oliver, podoba mi się to że w dużym stopniu działa intuicyjne, modyfikuje klasyczne przepisy i dostosowuje je do współczesnych gustów.
Czego nigdy nie weźmiesz do ust?
Chyba nie ma takiej rzeczy, lubię eksperymentować.
Gdybym była potrawą byłabym...
Aktualnie jestem zafascynowana olejem z pestek dyni dlatego na dzień dzisiejszy chciałbym nim być. Mimo, ze to tylko dodatek jest bardzo uniwersalny i może służyć zarówno jako rodzaj „pesto” (wystarczy makaron i odrobina parmezanu) jak i polewa do lodów waniliowych.
Co lubisz robić, jak już nie gotujesz?
Fotografuję, uwielbiam fotografie dokumentalną aktualnie pracuje nad cyklem, który będzie miał w sobie elementy dokumentu i fotografii kulinarnej.
Który ze swoich przepisów chcesz polecić tym, którzy pierwszy raz odwiedzają Twojego bloga?
Chciałabym polecić Wam przepis na domowe ciasto francuskie i croissanty. Mimo, że jest pracochłonny, daje dużo możliwości i na pewno będzie smakowało o wiele lepiej od ciasta kupionego w sklepie.
Składniki:
-3,5 szklanki mąki pszennej
-2 łyżki drożdży
-3/4 szklanki mleka
-łyżka soli
-3/4 szklanki cukru
-kostka masła
-pół szklanki wody
-jajko
A)Drożdże wymieszaj z wodą, połącz z mąką, mlekiem, cukrem, solą i wyrób gładkie ciasto.
B)Wystaw przykryte ściereczką ciasto na 1,5 godziny na najniższą półkę lodówki. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkuj je na szerokość pół razy większą niż kostka masła, i trzy razy większą długość.
C)Lekko miękkie masło umieść na środku ciasta i przykryj z każdej strony tak aby masło było szczelnie zamknięte w cieście, dociśnij.
D)Rozwałkuj prostokąt na trzy razy dłuższy, złóż pionowo na trzy części do środka, wstaw do lodówki na 10-15 minut.
E)Powtórz jeszcze raz poprzednią czynność.
F) Owiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 20-24 godziny.
G)Rozwałkuj ciasto na około 80 x 30 prostokąty i ostrym nożem potnij na trójkątne kawałki, zwijaj w rogaliki.
H)Gotowe rogaliki posmaruj jajkiem i układaj na posmarowanej blaszce, odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny bez przykrycia.
I)Ponownie posmaruj rogaliki jajkiem i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.
Podawaj z konfiturą lub świeżymi owocami. Smacznego.
I jeszcze kilka moich spostrzeżeń:
*Dopilnuj aby masło nie było zbyt miękkie inaczej w kontakcie z dłońmi jeszcze bardziej się rozpuści i może wypływać (C).
*Im dłużej ciasto będzie wyrastać tym lepiej(F).
*Do posmarowania użyj pędzelka, jeżeli zrobisz to dłonią lub łyżeczką jajko spłynie na blaszkę.
Więcej przepisów i zdjęć Anny znajdziecie na jej blogu >>>
ewcia000
behindgreeneyes
zbysiowa