Anna Dobrowolańska jest fotografem-dokumentalistką, mieliście już okazję ją poznać przy okazji jednego z odcinków Blogera Tygodnia. Anna, oprócz tego, że jest profesjonalnym fotografem prowadzi też bloga - Smaczne Ujęcie.
Dla nas pisze o tajnikach fotografii kulinarnej i prowadzi wirtualne warsztaty. Dziś pomaga lepiej zrozumieć tryby naszego aparatu!
"Fotografując aparatami cyfrowymi, możemy sobie pomagać stosując tryby automatyczne, np. portret, krajobraz, sport czy makro. Oznaczają je zwykle zabawne rysunki na korpusie urządzenia. Aparat automatycznie dostosowuje się wówczas do danej sytuacji. Takie tryby przydają się zazwyczaj wtedy, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na manualne ustawienia parametrów.
Bardziej zaawansowane aparaty kompaktowe oraz lustrzanki cyfrowe posiadają także tryby półautomatyczne i manualne, którym poświęcimy dziś więcej uwagi.
Pierwszym z nich jest tryb „P”, w którym samodzielnie ustawiamy tylko ISO (czułość aparatu). Funkcja ta jest bardzo pomocna na początku przygody z fotografią, niestety często nie sprawdza się w gorszych warunkach oświetleniowych.
„TV” lub „S” to program przydatny przy fotografowaniu obiektów w ruchu – sami ustalamy czas naświetlania. Jednak uwieczniając ruch w fotografii kulinarnej (np. polewanie deseru sosem, nalewanie kawy z dzbanka) pamiętajmy, żeby nie przekraczać 1/60. Do zachowania ostrego obraz niezbędny może okazać się również statyw.
„A” lub „Av” to funkcja priorytetu przysłony. Zarówno ISO, jak i przysłonę dobieramy wówczas sami, natomiast aparat ustala czas otwarcia migawki. Ten tryb sprawdza się doskonale, kiedy zależy nam na kontrolowaniu głębi ostrości.
W trybie w pełni manualnym (M) sami dobieramy wszystkie składniki ekspozycji, a aparat w żadnym stopniu nie ingeruje w zdjęcie. Kiedy już dobrze poznamy sprzęt i zaufamy swoim umiejętnościom, ta funkcja stanie się zapewne naszą ulubioną - daje najlepsze efekty.
Warto przetestować każdą z tych funkcji i wybrać dla nas najlepszą. Jeżeli dopiero poznajemy swój aparat, zacznijmy ćwiczenie w kolejności przedstawionej w artykule. Wtedy korzystanie z kolejnych trybów będzie kwestią intuicji.
Wirtualne warsztaty
Przypominamy - możecie do nas przesłać swoje zdjęcia na adres email ukryty pod tym linkiem albo zgłosić się przez skrzynkę kontaktową redakcja.ludzie.gotujmy.pl, a Anna je oceni i da cenne rady, które pomogą Wam robić lepsze zdjęcia w przyszłości!
Dziś swoje zdjęcia przesłały jaNina i 2milutka!
Zdjęcia Kremu z bobu z wytrawnymi naleśnikami sezamowymi i Babeczek owocowych glazurowanych miodem!
"Ważnym elementem fotografii kulinarnej jest kompozycja. Jeśli zastosujesz się do jej zasad, obraz wyda się bardziej interesujący. Popracuj nad tym, aby uporządkować stylizacje, poeksperymentuj z rozmieszczeniem głównego motywu, czyli potrawy. Więcej szczegółów w kolejnym artykule."
Zdjęcia Egzotycznego sernika z ananasem i Pasztetu w cieście orzechowym 2milutkiej:
"Fotografia zyska na „lekkości”, jeśli kadr będzie mniej ciasny. Oglądając kolorowe magazyny i książki kulinarne zauważysz, że profesjonalne sesje są bardzo zróżnicowane i najczęściej pokazują dużą przestrzeń. Plusem Twoich fotografii jest bez wątpienia dobór kolorów."
Zapraszamy na bloga Smaczne Ujęcie po więcej informacji, zdjęć i przepisów >>>
Dla nas pisze o tajnikach fotografii kulinarnej i prowadzi wirtualne warsztaty. Dziś pomaga lepiej zrozumieć tryby naszego aparatu!
"Fotografując aparatami cyfrowymi, możemy sobie pomagać stosując tryby automatyczne, np. portret, krajobraz, sport czy makro. Oznaczają je zwykle zabawne rysunki na korpusie urządzenia. Aparat automatycznie dostosowuje się wówczas do danej sytuacji. Takie tryby przydają się zazwyczaj wtedy, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na manualne ustawienia parametrów.
Bardziej zaawansowane aparaty kompaktowe oraz lustrzanki cyfrowe posiadają także tryby półautomatyczne i manualne, którym poświęcimy dziś więcej uwagi.
Pierwszym z nich jest tryb „P”, w którym samodzielnie ustawiamy tylko ISO (czułość aparatu). Funkcja ta jest bardzo pomocna na początku przygody z fotografią, niestety często nie sprawdza się w gorszych warunkach oświetleniowych.
„TV” lub „S” to program przydatny przy fotografowaniu obiektów w ruchu – sami ustalamy czas naświetlania. Jednak uwieczniając ruch w fotografii kulinarnej (np. polewanie deseru sosem, nalewanie kawy z dzbanka) pamiętajmy, żeby nie przekraczać 1/60. Do zachowania ostrego obraz niezbędny może okazać się również statyw.
„A” lub „Av” to funkcja priorytetu przysłony. Zarówno ISO, jak i przysłonę dobieramy wówczas sami, natomiast aparat ustala czas otwarcia migawki. Ten tryb sprawdza się doskonale, kiedy zależy nam na kontrolowaniu głębi ostrości.
W trybie w pełni manualnym (M) sami dobieramy wszystkie składniki ekspozycji, a aparat w żadnym stopniu nie ingeruje w zdjęcie. Kiedy już dobrze poznamy sprzęt i zaufamy swoim umiejętnościom, ta funkcja stanie się zapewne naszą ulubioną - daje najlepsze efekty.
Warto przetestować każdą z tych funkcji i wybrać dla nas najlepszą. Jeżeli dopiero poznajemy swój aparat, zacznijmy ćwiczenie w kolejności przedstawionej w artykule. Wtedy korzystanie z kolejnych trybów będzie kwestią intuicji.
Wirtualne warsztaty
Przypominamy - możecie do nas przesłać swoje zdjęcia na adres email ukryty pod tym linkiem albo zgłosić się przez skrzynkę kontaktową redakcja.ludzie.gotujmy.pl, a Anna je oceni i da cenne rady, które pomogą Wam robić lepsze zdjęcia w przyszłości!
Dziś swoje zdjęcia przesłały jaNina i 2milutka!
Zdjęcia Kremu z bobu z wytrawnymi naleśnikami sezamowymi i Babeczek owocowych glazurowanych miodem!
"Ważnym elementem fotografii kulinarnej jest kompozycja. Jeśli zastosujesz się do jej zasad, obraz wyda się bardziej interesujący. Popracuj nad tym, aby uporządkować stylizacje, poeksperymentuj z rozmieszczeniem głównego motywu, czyli potrawy. Więcej szczegółów w kolejnym artykule."
Zdjęcia Egzotycznego sernika z ananasem i Pasztetu w cieście orzechowym 2milutkiej:
"Fotografia zyska na „lekkości”, jeśli kadr będzie mniej ciasny. Oglądając kolorowe magazyny i książki kulinarne zauważysz, że profesjonalne sesje są bardzo zróżnicowane i najczęściej pokazują dużą przestrzeń. Plusem Twoich fotografii jest bez wątpienia dobór kolorów."
Zapraszamy na bloga Smaczne Ujęcie po więcej informacji, zdjęć i przepisów >>>
2milutka
zbysiowa
jaNina
PaniMISIOWA