Mięso wołowe: Mięso z młodego zwierzęcia jest barwy czerwonej, tkanka jest soczysta. Natomiast tłuszcz, który przerasta część tuszy jest barwy kremoworóżowej. Mięso ze starych sztuk zwierzęcych ma kolor ciemnoczerwony.
Tłuszcz jest żółtawy, przerośnięty błonami.
Cielęcina ma kolor bladoróżowy. Nie ma na powierzchni tłuszczu. Tłuszcz we wnętrzu ma kolor bladoróżowy.
Mięso wieprzowe: Mięso z młodych sztuk ma kolor jasnoróżowy, ze starych jest ciemnoróżowe.
Mięso drobiowe: Jeśli jest delikatne i smaczne to oznaka, że zwierzę było młode. Natomiast jeżeli widzimy, że na nóżkach znajduje się odstająca, zrogowaciała skóra, a zakończenie mostka twarde, to najlepiej nie kupujmy tego mięsa, gdyż jest ze starych zwierząt. A co za tym idzie to oczywiście smak. Mięso nie będzie już delikatne, lecz twardsze i będzie odczuwalna wyraźna różnica w smaku.
Ryba: Świerza wyróżnia się swoistą wonią i przylegającą do skóry łuską, skrzela są jasnoczerwone, a mięso bladoróżowej barwy.
Tłuszcz jest żółtawy, przerośnięty błonami.
Cielęcina ma kolor bladoróżowy. Nie ma na powierzchni tłuszczu. Tłuszcz we wnętrzu ma kolor bladoróżowy.
Mięso wieprzowe: Mięso z młodych sztuk ma kolor jasnoróżowy, ze starych jest ciemnoróżowe.
Mięso drobiowe: Jeśli jest delikatne i smaczne to oznaka, że zwierzę było młode. Natomiast jeżeli widzimy, że na nóżkach znajduje się odstająca, zrogowaciała skóra, a zakończenie mostka twarde, to najlepiej nie kupujmy tego mięsa, gdyż jest ze starych zwierząt. A co za tym idzie to oczywiście smak. Mięso nie będzie już delikatne, lecz twardsze i będzie odczuwalna wyraźna różnica w smaku.
Ryba: Świerza wyróżnia się swoistą wonią i przylegającą do skóry łuską, skrzela są jasnoczerwone, a mięso bladoróżowej barwy.