
... że inne rodzaje sera też można zapiekać. Co więcej, dodany do zapiekanki rokpol czy camembert zmienia, a czasem uszlachetnia smak naszej potrawy.
FETA – ten słony ser pasuje do zapiekanek warzywnych, np. ze szpinakiem, papryką i oliwkami, czy dań w stylu śródziemnomorskim.
MOZZARELLA – łagodny w smaku ser możesz dodać do lazanii i innych zapiekanek makaronowych albo zapiekać go z pomidorami, bakłażanem, rybą.
ROKPOL – nadaje daniom ostrości – dobry do zapiekanek z pomidorem, kalafiorem, brokułem, z mielonym mięsem, ziemniakami i gruszkami.
ŻÓŁTY – nadaje się do większości zapiekanek. Najlepiej wybierać sery twarde, dojrzałe – wtedy ładnie się rozpuszczą, np. gouda, ementaler.
CAMEMBERT – doskonały do zapiekanek z pieczarkami, gruszkami, żurawiną, boczkiem, kurczakiem, winogronami. Nadaje potrawie ostry smak i aromat.
KOZI – o bardzo intensywnym zapachu – tylko dla smakoszy. Podkreśla smak dań z kurczakiem. Komponuje się też z bakłażanem, gruszką, orzechami, papryką.
Poznajcie 10 serów idealnych dla dziecka >>>