Czym przyprawiać grillowane warzywa i mięso?

Nie wiesz, jakie przyprawy pasują do grillowanej ryby, jakie do warzyw i czy mięso warto marynować oraz w czym? Tutaj dowiesz się wszystkiego!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Czym przyprawiać grillowane warzywa i mięso?
fot. Adobe stock

Przyprawy do grillowanego mięsa

Czym przyprawić karkówkę na grilla?


Karkówkę, podobnie jak większość mięs, warto przed grillowaniem zamarynować. Marynatę do karkówki przygotujesz łącząc składniki płynne (sos sojowy, piwo, olej) z przyprawami suszonymi oraz świeżymi ziołami. Karkówkę na grilla warto zamarynować na minimum kilka godzin wcześniej.

W zestawie przypraw do grillowanej karkówki najczęściej wymienia się:
  • paprykę słodką i ostrą
  • tymianek
  • oregano
  • bazylię
  • estragon
  • pieprz
Pamiętaj, że sól zatrzymuje wodę, a więc soląc mięso przed pieczeniem lub gotowaniem może stać się suche. Karkówkę najlepiej posolić po grillowaniu. Jest jednak inny właściwy moment, w którym możesz posolić karkówkę przed ułożeniem na grillu: to marynowanie.

Dodanie soli do tłustej marynaty nie sprawi, że mięso będzie twarde - przeciwnie, doskonale doprawi karkówkę.

Tutaj dowiesz się więcej na temat przypraw do grillowanej karkówki.

Czym przyprawić drób na grilla?


Grillowany filet z kurczaka lub skrzydełka to pomysł na lżejszy mięsny posiłek. Do grillowanego kurczaka najlepiej pasują takie przyprawy jak:
  • rozmaryn
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • czosnek
Przed grillowaniem mięso warto natrzeć przyprawami oraz dodać odrobinę oliwy. Jeśli zdecydujesz się na grillowane podroby, wykorzystaj wątróbkę. Wątróbka grillowana w boczku smakuje wybornie!

Przyprawy do grillowanych żeberek

W opcji pikantnej nie może zabraknąć chilli lub sosu tabasco. Do marynowania warto wykorzystać ketchup lub musztardę. Doskonałym dodatkiem do grillowanych żeberek będzie także miód.

Przygotuj olej, czosnek, sos sojowy, miód, musztardę, ziarna gorczycy, słodką paprykę mieloną. Taką marynatą natrzyj mięso na 12 godzin do lodówki.

Przyprawy do grillowanych warzyw

Warzyw nie trzeba wcześniej marynować, jednak zanim ułożysz je na grillu warto oprószyć je przyprawami. Skład mieszanek przyprawowych możesz modyfikować wg uznania, jednak warto wiedzieć, że grillowana kukurydza nie obejdzie się bez soli, bakłażan bez mielonej papryki, a ziemniaki bez dodatku masła.
  • Bakłażan: słodka i pikantna papryka, tymianek, oregano, sól
  • Kukurydza: masło, sól morska, natka pietruszki, pikantna wersja: chilli
  • Papryka: siekany koperek, świeża bazylia
  • Ziemniaki: sól, masło czosnkowe (nie trzeba przyprawiać przed pieczeniem)
  • Cukinia: oliwa, czosnek, mielona papryka
  • Cebula: sos barbecue.

Koniecznie zajrzyj do naszego działu z przepisami na grilla.