Przyprawy do grillowanego mięsa
Czym przyprawić karkówkę na grilla?
Karkówkę, podobnie jak większość mięs, warto przed grillowaniem zamarynować. Marynatę do karkówki przygotujesz łącząc składniki płynne (sos sojowy, piwo, olej) z przyprawami suszonymi oraz świeżymi ziołami. Karkówkę na grilla warto zamarynować na minimum kilka godzin wcześniej.
W zestawie przypraw do grillowanej karkówki najczęściej wymienia się:
- paprykę słodką i ostrą
- tymianek
- oregano
- bazylię
- estragon
- pieprz
Dodanie soli do tłustej marynaty nie sprawi, że mięso będzie twarde - przeciwnie, doskonale doprawi karkówkę.
Tutaj dowiesz się więcej na temat przypraw do grillowanej karkówki.
Czym przyprawić drób na grilla?
Grillowany filet z kurczaka lub skrzydełka to pomysł na lżejszy mięsny posiłek. Do grillowanego kurczaka najlepiej pasują takie przyprawy jak:
- rozmaryn
- majeranek
- zioła prowansalskie
- czosnek
Przyprawy do grillowanych żeberek
W opcji pikantnej nie może zabraknąć chilli lub sosu tabasco. Do marynowania warto wykorzystać ketchup lub musztardę. Doskonałym dodatkiem do grillowanych żeberek będzie także miód.Przygotuj olej, czosnek, sos sojowy, miód, musztardę, ziarna gorczycy, słodką paprykę mieloną. Taką marynatą natrzyj mięso na 12 godzin do lodówki.
Przyprawy do grillowanych warzyw
Warzyw nie trzeba wcześniej marynować, jednak zanim ułożysz je na grillu warto oprószyć je przyprawami. Skład mieszanek przyprawowych możesz modyfikować wg uznania, jednak warto wiedzieć, że grillowana kukurydza nie obejdzie się bez soli, bakłażan bez mielonej papryki, a ziemniaki bez dodatku masła.- Bakłażan: słodka i pikantna papryka, tymianek, oregano, sól
- Kukurydza: masło, sól morska, natka pietruszki, pikantna wersja: chilli
- Papryka: siekany koperek, świeża bazylia
- Ziemniaki: sól, masło czosnkowe (nie trzeba przyprawiać przed pieczeniem)
- Cukinia: oliwa, czosnek, mielona papryka
- Cebula: sos barbecue.
Koniecznie zajrzyj do naszego działu z przepisami na grilla.