Jak zrobić kawę mrożoną z lodami?

Do przygotowania domowej kawy mrożonej z dodatkiem lodów (najczęściej waniliowych) wykorzystuje się espresso lub kawę rozpuszczalną. Można ją zrobić na bazie schłodzonego mleka lub z użyciem wody.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić kawę mrożoną z lodami?
fot. Fotolia
Kawa mrożona z dodatkiem lodów jest doskonałą alternatywą tradycyjnego gorącego napoju z kofeiną na letnie dni. Można ją wzbogacać o inne składniki, jak kakao, listki mięty czy bitą śmietaną.

Dlaczego warto pić kawę

Kawa jest ceniona za swoje walory smakowe i niezwykły aromat. Ponadto posiada właściwości pobudzające, gdyż w swoim składzie zawiera kofeinę. Substancja ta przyspiesza procesy metaboliczne organizmu, przez co wspomaga odchudzanie. Kawie przypisuje się również działanie poprawiające pamięć oraz koncentrację. Wynika to z tego, że kofeina ma wpływ na pracę układu nerwowego.

Z jakich składników przyrządza się kawę mrożoną

Z przygotowaniem kawy mrożonej w domu z pewnością poradzi sobie każdy jej wielbiciel. Do jej wykonania można wykorzystać świeżo parzone espresso lub kawę rozpuszczalną.
  • Potrzebnymi składnikami do zrobienia kawy mrożonej są: filiżanka espresso lub kawa rozpuszczalna, mleko, woda oraz cukier dodawany dla smaku.
  • Dodatkiem, który schłodzi powstały napój są ulubione lody. W tej roli doskonale sprawdzą się lody: kawowe, śmietankowe oraz waniliowe.
  • Wierzch kawy ozdabia się bitą śmietaną zrobioną ze śmietany kremówki 30%, którą posypuje się cukrem pudrem lub gorzkim kakao.

Jak przygotować kawę mrożoną bez mleka

Przygotowanie kawy mrożonej zaczyna się od zaparzenia espresso lub zalania kawy rozpuszczalnej gorącą wodą:
  • Napój należy osłodzić wedle gustu, a następnie odstawić do ostygnięcia.
  • Do zimnych lodów dodaje się wybrane lody uformowane na kształt gałki.
  • Całość dokładnie się miesza, aż do rozpuszczenia słodyczy.
  • Przygotowaną kawę ozdabia się bitą śmietaną posypaną po wierzchu kakao oraz z listkiem mięty.

Kawa mrożona w wersji z mlekiem

Zamiast wody do przyrządzenia kawy mrożonej można użyć zimnego mleka. Najprostszym sposobem jest wymieszanie mleka, cukru oraz kawy (zaparzonej lub rozpuszczalnej) przy pomocy shakera. Po połączeniu składników do napoju wrzuca się lody i/lub skruszony lód.