Jak zachować witaminy w przetworach domowych

Świeże i jędrne warzywa i owoce mają najwięcej witamin i wartości odżywczych. Zachowanie i korzystanie z nich zimą jest możliwe, jeśli będziemy przestrzegać kilku zasad.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Jak zachować witaminy w przetworach domowych
fot. Fotolia
Przetwory domowej roboty powinny być pełne witamin i wartości odżywczych, z których będziemy korzystać zawsze wtedy, gdy dostępność sezonowych produktów jest ograniczona. Owszem, dziś w markecie można kupić praktycznie wszystko świeże, jednak marketowe warzywa i owoce, ze względu na metody uprawy i przechowywania, pozostawiają wiele do życzenia.

Oto kilka rad, dzięki którym będziemy mogli na naszym stole podawać zawsze najlepsze produkty:

1. Mając ograniczone możliwości przechowywania i konserwowania przetworów, wybierajmy warzywa i owoce odznaczające się możliwie najwyższą wartością odżywczą.

2. Przed przystąpieniem do robienia przetworów, dokładnie umyjmy warzywa i owoce, pamiętając o zachowaniu najwyższej sterylności słoików i przyrządów. Unikniemy w ten sposób rozwoju drobnoustrojów, które mogą zniszczyć efekt naszej pracy.

3. Pokrojonych warzyw i owoców nie wolno ani płukać, ani tym bardziej moczyć! Powoduje to wypłukiwanie tak ważnych mikroelementów i witamin, głównie wit.C i witamin z grupy B, a tego przecież chcemy uniknąć.

3. Starajmy się przetwarzać żywność w możliwie najkrótszym czasie po ich rozdrobnieniu, gdyż kontakt z tlenem powoduje rozkład wielu witamin

4. Niektóre witaminy rozkładają się pod wpływem enzymów roślinnych, aby tego uniknąć należy obgotować surowce. W tym celu blanszujemy warzywa i owoce, wrzucając je na niewielką ilość gotującej się wody. Blanszowanie zachowa witaminy, jednak zbyt długie poddawanie ich działaniu wysokiej temperatury, wyjałowi przetwory z witamin.

Stosując te cztery proste zasady, nasze przetwory zawsze będą pełne witamin. Pamiętajmy także, że tylko sezonowe warzywa i owoce mają najwięcej wartości odżywczych.