Mimo, iż gruszki nie są tak popularne jak inne owoce, równie dobrze nadają się na rozmaite przetwory oraz nalewki. Gruszki, słyną ze swych walorów smakowych oraz wytrawnych kompozycji. Oprócz tego, wykorzystujemy je do przyrządzenia soków, kompotów, dżemów, czy po prostu przechowania ich na zimę.
Gruszka w wekach
Alaaa proponuje świetny dodatek do mięs, w postaci gruszek w zalewie. Jest to smaczne podkreślenie, każdego wytrawnego posiłku. Na deser proponujemy recepturę kasienka26. Gruszki w kwaskowatym syropie goździkowym. Jest to dobry dodatek do lodów czy gofrów. W okresie zimy, super smaczkiem, są gruszki w syropie, szczególnie wg przepisu misia53. Świetnym dodatkiem do rozmaitych ciast są miodowo - korzenne gruszki iziony.
Idealny duet z gruszką tworzy dynia. Marmolada z gruszek i dyni, dzieła anemon, to prawdziwa kompozycja smaków. A może tak kompot? Reniz proponuje kompot z gruszek z cynamonem. Świetny napój, który ugasi pragnienie, szczególnie zimą.
Gruszka na rozgrzanie
Nalewka gruszkowa JSk jest, wręcz idealnym alkoholem, który nas „ogrzeje”. Łatwość w przygotowaniu, aromat i smak są jej cechami głównymi. Krzyssiu_o1995 przygotował gruszki w czerwonym winie. Nie dość, że pyszne to jeszcze w towarzystwie dobrego wina. A na zakończenie gruszkowa namiętność puellae90. Niesamowity drink, który smakuje najlepiej w romantyczną noc.
Nalewka gruszkowa - przepis:
Składniki:
gruszki -2kg
cukier-1/2 kg
spirytus-1/2l
wódka-1/2l
laska wanilii
skórka z pomarańczy
Wykonanie:
Gruszki obieramy,kroimy na ćwiartki,usuwamy gniazda nasienne wkładamy do słoja zasypujemy cukrem,zamykamy odstawiamy na 4 dni,pamiętając aby codziennie potrząsnąć słojem.Po 4 dniach dodajemy laskę wanilii i skórkę pomarańczową (wystarczy z jednej pomarańczy) zalewamy alkoholami i szczelnie zamykamy na miesiąc.Po tym czasie całość filtrujemy, owoce wyciskamy,. wlewamy do butelek i odstawiamy na miesiąc.Owoce można zjeść, ale uwaga są bardzo alkoholowe
Wykonanie:
Gruszki obieramy,kroimy na ćwiartki,usuwamy gniazda nasienne wkładamy do słoja zasypujemy cukrem,zamykamy odstawiamy na 4 dni,pamiętając aby codziennie potrząsnąć słojem.Po 4 dniach dodajemy laskę wanilii i skórkę pomarańczową (wystarczy z jednej pomarańczy) zalewamy alkoholami i szczelnie zamykamy na miesiąc.Po tym czasie całość filtrujemy, owoce wyciskamy,. wlewamy do butelek i odstawiamy na miesiąc.Owoce można zjeść, ale uwaga są bardzo alkoholowe
Jeżeli macie ciekawe przepisy z wykorzystaniem gruszki, dodajcie je klikając poniższy link:
Więcej przepisów znajdziecie w kategorii: napoje, nalewki, przetwory, gruszki>>>