

Lody domowe – dlaczego są lepsze od kupowanych w sklepie?
Lody dostępne w sklepach są smaczne, soczyste i kolorowe, ale nie zawsze zdrowe. Często ich głównym składnikiem są cukier i/lub syrop glukozowy, które – zjadane często i w dużych ilościach – mogą przyczynić się do wystąpienia poważnych problemów zdrowotnych, na czele z cukrzycą. Dlatego zdecydowanie lepszym pomysłem jest przyrządzanie lodów w domu, z odpowiednio dobranych składników. Cały proces jest prosty i przyjemny i wymaga jedynie blendera.Zaletą domowych lodów jest nie tylko ich skład, ale też fakt, że możemy tu dowolnie żonglować produktami bazowymi i dodatkami – mieszać nieoczywistości, testować, eksperymentować – po prostu bawić się smakiem. Ciekawym doświadczeniem kulinarnym jest przygotowywanie lodów warzywnych. Brzmi dziwnie, ale gwarantujemy, że po spróbowaniu, domowe lody z warzyw na stałe zagoszczą w twojej kuchni.
Jak zrobić lody warzywne?
Do przygotowania lodów z warzyw najlepiej użyć dobrej jakości mrożonek, na przykład Hortex . To świetny sposób, by oszczędzić czas, bez rezygnacji z doskonałego smaku i pełni wartości odżywczych. Warzywa i owoce Hortex są mrożone tuż po zbiorach, kiedy zawierają najwięcej cennych składników. Są też umyte, obrane i pokrojone, więc odpada cała praca związana z ich obróbką. Wystarczy delikatnie je rozmrozić i połączyć z pozostałymi składnikami.
Domowe lody z dyni
Odkrywanie nowych połączeń smakowych możemy rozpocząć od klasyki, czyli od lodów dyniowych. Dynia od lat jest wykorzystywana jako baza do ciast i puddingów, dlatego warto dać jej szansę również w wersji zmrożonej. Tym bardziej, że ma idealną konsystencję i jest prawdziwą bombą witaminową.Aby zrobić lody z dyni przygotuj:
- 300 ml mleka kokosowego
- 100 g zmrożonych kostek dyni (niecałe pół szklanki)
- 3 łyżki syropu daktylowego
- ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- ¼ łyżeczki cynamonu
Domowe lody z marchewki z czekoladą
Lubisz ciasto marchewkowe? Lody na bazie marchewki z pewnością przypadną ci do gustu. Mają aksamitną, kremową konsystencję i urzekający, lekko korzenny smak. Ciemna czekolada nadaje im nutę wyrafinowania i sprawia, że wyglądają jak klasyczna straciatella. Dla wzmocnienia smaku, przed podaniem można polać je odrobiną miodu lub syropu klonowego.- 100 g tartej marchewki (lub mrożonej marchewki w kostce)
- 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
- 250 ml mleka (może być roślinne)
- 100 g cukru trzcinowego
- 50 g tartej ciemnej czekolady
- 15 ml ekstraktu waniliowego
- szczyptę cynamonu
Wszystkie składniki (oprócz czekolady) przełóż do garnka i podgrzewaj przez ok. 7-8 minut na wolnym ogniu. Gdy masa przestygnie, delikatnie ją zblenduj, wymieszaj z czekoladą i przełóż do pojemnika przeznaczonego do mrożenia. Aby lody zyskały odpowiednią konsystencję, muszą poleżakować w zamrażarce przez 4-5 godzin. Od czasu do czasu trzeba je przemieszać.
Zobacz też: 5 przepisów na domowy sorbet z mrożonek
Domowe lody szpinakowe
Kolejnym warzywem, który warto wykorzystać w domowej lodziarni jest szpinak. Żeby przełamać jego trawiasty smak wystarczy połączyć go ze słodkim, dojrzałym bananem i podlać odrobiną tłustego mleka roślinnego lub śmietanki. Oba te składniki sprawią, że lody będą puszyste i idealnie kremowe – dokładnie takie, jak ze sklepowej półki. Jeśli chcesz dodać deserowi nieco zadziorności i bardziej wyrazistego charakteru, wymieszaj je z orzeźwiającym sokiem z limonki albo cytryny. Taka opcja idealnie sprawdzi się w upał.Jak zrobić lody szpinakowe?
Przygotuj:
- 80 g mrożonego szpinaku
- 3 dojrzałe banany
- 3 łyżki śmietanki lub tłustego mleka roślinnego
- 1 łyżkę miodu albo syropu klonowego (opcjonalnie – do smaku)
- sok z ½ limonki lub z 1/3 cytryny (opcjonalnie)

Domowe lody z buraków z malinami
Jeśli lubisz bardziej wyrafinowane smaki, koniecznie spróbuj lodów z buraka. Aby nadać mu bardziej orzeźwiającego charakteru, wystarczy połączyć go z ulubionymi owocami – truskawkami, jagodami, owocami leśnymi lub malinami.Do przygotowania lodów buraczano-malinowych potrzebujesz:
- 250 g mrożonego puree z buraków
- 200 g mrożonych malin
- 150 g jogurtu naturalnego
- 120 g miodu
- 1 łyżkę oleju kokosowego
Delikatnie rozmrożone buraczki przełóż na patelnię i smaż przez 8 minut na oleju kokosowym. Gdy ostygną, przełóż je do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i włóż do zamrażarki na 1,5 godziny. Zamrożone buraczki połącz z malinami, jogurtem i miodem i zblenduj na gładką masę. Gotowe! Lody możesz serwować od razu albo włożyć na chwilę do zamrażarki.
Domowe lody z kalafiora
Ciekawą bazą do lodów warzywnych jest też kalafior. Zamrożony nie wydziela specyficznego zapachu, więc można go przemycić w deserze nawet największym sceptykom. Warto, bo lody z kalafiora są nie tylko zdrowe, ale też niskokaloryczne. Tym bardziej, że wcale nie trzeba dodawać do nich cukru – do „posłodzenia” wystarczy banan.Jeśli chcesz przyrządzić lody z kalafiora, przygotuj:
- 450 g mrożonego kalafiora Hortex
- 2 banany
- 6 łyżek masła orzechowego
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii
- opcjonalnie – garść mielonych orzechów (np. pistacji) do posypania deseru
Artykuł powstał z udziałem marki Hortex