TREŚĆ SPONSOROWANA

Jak zrobić lody z warzyw? 5 przepisów na domowe lody warzywne

Lubisz nieoczywiste smaki? Sprawdź, jak przygotować domowe lody warzywne z buraków, marchewki, dyni, szpinaku i kalafiora.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić lody z warzyw? 5 przepisów na domowe lody warzywne
Gdy słońce mocniej przygrzewa, od razu nabieramy większej ochoty na lody. Coraz częściej zdajemy sobie jednak sprawę z tego, że regularne sięganie po mrożone słodkości dostępne w sklepach może niekorzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jak zatem znaleźć złoty środek? Rozwiązaniem są lody domowe, przygotowywane ze starannie dobranych składników. Żeby było ciekawiej, oprócz klasycznych lodów owocowych warto poeksperymentować z lodami warzywnymi. Domowe lody warzywne są zaskakujące, intrygujące i… pyszne! Dowiedz się, jak je zrobić.

Lody domowe – dlaczego są lepsze od kupowanych w sklepie?

Lody dostępne w sklepach są smaczne, soczyste i kolorowe, ale nie zawsze zdrowe. Często ich głównym składnikiem są cukier i/lub syrop glukozowy, które – zjadane często i w dużych ilościach – mogą przyczynić się do wystąpienia poważnych problemów zdrowotnych, na czele z cukrzycą. Dlatego zdecydowanie lepszym pomysłem jest przyrządzanie lodów w domu, z odpowiednio dobranych składników. Cały proces jest prosty i przyjemny i wymaga jedynie blendera.  
Zaletą domowych lodów jest nie tylko ich skład, ale też fakt, że możemy tu dowolnie żonglować produktami bazowymi i dodatkami – mieszać nieoczywistości, testować, eksperymentować – po prostu bawić się smakiem. Ciekawym doświadczeniem kulinarnym jest przygotowywanie lodów warzywnych. Brzmi dziwnie, ale gwarantujemy, że po spróbowaniu, domowe lody z warzyw na stałe zagoszczą w twojej kuchni.

Jak zrobić lody warzywne?

Do przygotowania lodów z warzyw najlepiej użyć dobrej jakości mrożonek, na przykład Hortex . To świetny sposób, by oszczędzić czas, bez rezygnacji z doskonałego smaku i pełni wartości odżywczych. Warzywa i owoce Hortex są mrożone tuż po zbiorach, kiedy zawierają najwięcej cennych składników. Są też umyte, obrane i pokrojone, więc odpada cała praca związana z ich obróbką. Wystarczy delikatnie je rozmrozić i połączyć z pozostałymi składnikami.

Domowe lody z dyni

Odkrywanie nowych połączeń smakowych możemy rozpocząć od klasyki, czyli od lodów dyniowych. Dynia od lat jest wykorzystywana jako baza do ciast i puddingów, dlatego warto dać jej szansę również w wersji zmrożonej. Tym bardziej, że ma idealną konsystencję i jest prawdziwą bombą witaminową.
 
Aby zrobić lody z dyni przygotuj:
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 100 g zmrożonych kostek dyni (niecałe pół szklanki)
  • 3 łyżki syropu daktylowego
  • ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ¼ łyżeczki cynamonu
Umieść wszystkie składniki w misce lub blenderze kielichowym i dokładnie je zmiksuj. Gotową masę przelej do foremek do lodów lub do większego pojemnika i umieść w zamrażarce na 3-4 godziny. Lody w dużym pojemniku wymagają mieszania, żeby równomiernie się zamroziły i miały jednolitą konsystencję. Najlepiej mieszać je co 30-40 minut.

Domowe lody z marchewki z czekoladą

Lubisz ciasto marchewkowe? Lody na bazie marchewki z pewnością przypadną ci do gustu. Mają aksamitną, kremową konsystencję i urzekający, lekko korzenny smak. Ciemna czekolada nadaje im nutę wyrafinowania i sprawia, że wyglądają jak klasyczna straciatella. Dla wzmocnienia smaku, przed podaniem można polać je odrobiną miodu lub syropu klonowego.
Aby zrobić lody marchewkowe przygotuj:
  • 100 g tartej marchewki (lub mrożonej marchewki w kostce)
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 250 ml mleka (może być roślinne)
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 50 g tartej ciemnej czekolady
  • 15 ml ekstraktu waniliowego
  • szczyptę cynamonu
 
Wszystkie składniki (oprócz czekolady) przełóż do garnka i podgrzewaj przez ok. 7-8 minut na wolnym ogniu. Gdy masa przestygnie, delikatnie ją zblenduj, wymieszaj z czekoladą i przełóż do pojemnika przeznaczonego do mrożenia. Aby lody zyskały odpowiednią konsystencję, muszą poleżakować w zamrażarce przez 4-5 godzin. Od czasu do czasu trzeba je przemieszać.

Zobacz też: 5 przepisów na domowy sorbet z mrożonek

Domowe lody szpinakowe

Kolejnym warzywem, który warto wykorzystać w domowej lodziarni jest szpinak. Żeby przełamać jego trawiasty smak wystarczy połączyć go ze słodkim, dojrzałym bananem i podlać odrobiną tłustego mleka roślinnego lub śmietanki. Oba te składniki sprawią, że lody będą puszyste i idealnie kremowe – dokładnie takie, jak ze sklepowej półki. Jeśli chcesz dodać deserowi nieco zadziorności i bardziej wyrazistego charakteru, wymieszaj je z orzeźwiającym sokiem z limonki albo cytryny. Taka opcja idealnie sprawdzi się w upał.
Jak zrobić lody szpinakowe?
Przygotuj:
  • 80 g mrożonego szpinaku
  • 3 dojrzałe banany
  • 3 łyżki śmietanki lub tłustego mleka roślinnego
  • 1 łyżkę miodu albo syropu klonowego (opcjonalnie – do smaku)
  • sok z ½ limonki lub z 1/3 cytryny (opcjonalnie)
Wszystkie składniki wrzuć do blendera (banany wcześniej obierz ze skórki) i zmiksuj na gładko. Masę wlej do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i włóż do zamrażarki na co najmniej 3 godziny. Od czasu do czasu przemieszaj lody.  


Domowe lody z buraków z malinami

Jeśli lubisz bardziej wyrafinowane smaki, koniecznie spróbuj lodów z buraka. Aby nadać mu bardziej orzeźwiającego charakteru, wystarczy połączyć go z ulubionymi owocami – truskawkami, jagodami, owocami leśnymi lub malinami.
Do przygotowania lodów buraczano-malinowych potrzebujesz:
 
Delikatnie rozmrożone buraczki przełóż na patelnię i smaż przez 8 minut na oleju kokosowym. Gdy ostygną, przełóż je do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i włóż do zamrażarki na 1,5 godziny. Zamrożone buraczki połącz z malinami, jogurtem i miodem i zblenduj na gładką masę. Gotowe! Lody możesz serwować od razu albo włożyć na chwilę do zamrażarki.

Domowe lody z kalafiora

Ciekawą bazą do lodów warzywnych jest też kalafior. Zamrożony nie wydziela specyficznego zapachu, więc można go przemycić w deserze nawet największym sceptykom. Warto, bo lody z kalafiora są nie tylko zdrowe, ale też niskokaloryczne. Tym bardziej, że wcale nie trzeba dodawać do nich cukru – do „posłodzenia” wystarczy banan.
Jeśli chcesz przyrządzić lody z kalafiora, przygotuj:
  • 450 g mrożonego kalafiora Hortex
  • 2 banany
  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii
  • opcjonalnie – garść mielonych orzechów (np. pistacji) do posypania deseru
Obrane banany podziel na małe kawałki i włóż na 1,5 godziny do zamrażarki. Zmrożone banany wraz z resztą składników przełóż do miski lub blendera kielichowego i zmiksuj na gładką masę. Gotowe lody możesz podawać od razu. Świetnie smakują posypane odrobiną mielonych orzechów, zwłaszcza pistacji.

 
Artykuł powstał z udziałem marki Hortex