Gdy słońce mocniej przygrzewa, od razu nabieramy większej ochoty na lody. Coraz częściej zdajemy sobie jednak sprawę z tego, że regularne sięganie po mrożone słodkości dostępne w sklepach może niekorzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jak zatem znaleźć złoty środek? Rozwiązaniem są lody domowe, przygotowywane ze starannie dobranych składników. Żeby było ciekawiej, oprócz klasycznych lodów owocowych warto poeksperymentować z lodami warzywnymi. Domowe lody warzywne są zaskakujące, intrygujące i… pyszne! Dowiedz się, jak je zrobić.
Zaletą domowych lodów jest nie tylko ich skład, ale też fakt, że możemy tu dowolnie żonglować produktami bazowymi i dodatkami – mieszać nieoczywistości, testować, eksperymentować – po prostu bawić się smakiem. Ciekawym doświadczeniem kulinarnym jest przygotowywanie lodów warzywnych. Brzmi dziwnie, ale gwarantujemy, że po spróbowaniu, domowe lody z warzyw na stałe zagoszczą w twojej kuchni.
Aby zrobić lody z dyni przygotuj:
Aby zrobić lody marchewkowe przygotuj:
Wszystkie składniki (oprócz czekolady) przełóż do garnka i podgrzewaj przez ok. 7-8 minut na wolnym ogniu. Gdy masa przestygnie, delikatnie ją zblenduj, wymieszaj z czekoladą i przełóż do pojemnika przeznaczonego do mrożenia. Aby lody zyskały odpowiednią konsystencję, muszą poleżakować w zamrażarce przez 4-5 godzin. Od czasu do czasu trzeba je przemieszać.
Zobacz też: 5 przepisów na domowy sorbet z mrożonek
Jak zrobić lody szpinakowe?
Przygotuj:
Do przygotowania lodów buraczano-malinowych potrzebujesz:
Delikatnie rozmrożone buraczki przełóż na patelnię i smaż przez 8 minut na oleju kokosowym. Gdy ostygną, przełóż je do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i włóż do zamrażarki na 1,5 godziny. Zamrożone buraczki połącz z malinami, jogurtem i miodem i zblenduj na gładką masę. Gotowe! Lody możesz serwować od razu albo włożyć na chwilę do zamrażarki.
Jeśli chcesz przyrządzić lody z kalafiora, przygotuj:
Lody domowe – dlaczego są lepsze od kupowanych w sklepie?
Lody dostępne w sklepach są smaczne, soczyste i kolorowe, ale nie zawsze zdrowe. Często ich głównym składnikiem są cukier i/lub syrop glukozowy, które – zjadane często i w dużych ilościach – mogą przyczynić się do wystąpienia poważnych problemów zdrowotnych, na czele z cukrzycą. Dlatego zdecydowanie lepszym pomysłem jest przyrządzanie lodów w domu, z odpowiednio dobranych składników. Cały proces jest prosty i przyjemny i wymaga jedynie blendera.Zaletą domowych lodów jest nie tylko ich skład, ale też fakt, że możemy tu dowolnie żonglować produktami bazowymi i dodatkami – mieszać nieoczywistości, testować, eksperymentować – po prostu bawić się smakiem. Ciekawym doświadczeniem kulinarnym jest przygotowywanie lodów warzywnych. Brzmi dziwnie, ale gwarantujemy, że po spróbowaniu, domowe lody z warzyw na stałe zagoszczą w twojej kuchni.
Jak zrobić lody warzywne?
Do przygotowania lodów z warzyw najlepiej użyć dobrej jakości mrożonek, na przykład Hortex . To świetny sposób, by oszczędzić czas, bez rezygnacji z doskonałego smaku i pełni wartości odżywczych. Warzywa i owoce Hortex są mrożone tuż po zbiorach, kiedy zawierają najwięcej cennych składników. Są też umyte, obrane i pokrojone, więc odpada cała praca związana z ich obróbką. Wystarczy delikatnie je rozmrozić i połączyć z pozostałymi składnikami.Domowe lody z dyni
Odkrywanie nowych połączeń smakowych możemy rozpocząć od klasyki, czyli od lodów dyniowych. Dynia od lat jest wykorzystywana jako baza do ciast i puddingów, dlatego warto dać jej szansę również w wersji zmrożonej. Tym bardziej, że ma idealną konsystencję i jest prawdziwą bombą witaminową.Aby zrobić lody z dyni przygotuj:
- 300 ml mleka kokosowego
- 100 g zmrożonych kostek dyni (niecałe pół szklanki)
- 3 łyżki syropu daktylowego
- ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- ¼ łyżeczki cynamonu
Domowe lody z marchewki z czekoladą
Lubisz ciasto marchewkowe? Lody na bazie marchewki z pewnością przypadną ci do gustu. Mają aksamitną, kremową konsystencję i urzekający, lekko korzenny smak. Ciemna czekolada nadaje im nutę wyrafinowania i sprawia, że wyglądają jak klasyczna straciatella. Dla wzmocnienia smaku, przed podaniem można polać je odrobiną miodu lub syropu klonowego.- 100 g tartej marchewki (lub mrożonej marchewki w kostce)
- 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
- 250 ml mleka (może być roślinne)
- 100 g cukru trzcinowego
- 50 g tartej ciemnej czekolady
- 15 ml ekstraktu waniliowego
- szczyptę cynamonu
Wszystkie składniki (oprócz czekolady) przełóż do garnka i podgrzewaj przez ok. 7-8 minut na wolnym ogniu. Gdy masa przestygnie, delikatnie ją zblenduj, wymieszaj z czekoladą i przełóż do pojemnika przeznaczonego do mrożenia. Aby lody zyskały odpowiednią konsystencję, muszą poleżakować w zamrażarce przez 4-5 godzin. Od czasu do czasu trzeba je przemieszać.
Zobacz też: 5 przepisów na domowy sorbet z mrożonek
Domowe lody szpinakowe
Kolejnym warzywem, który warto wykorzystać w domowej lodziarni jest szpinak. Żeby przełamać jego trawiasty smak wystarczy połączyć go ze słodkim, dojrzałym bananem i podlać odrobiną tłustego mleka roślinnego lub śmietanki. Oba te składniki sprawią, że lody będą puszyste i idealnie kremowe – dokładnie takie, jak ze sklepowej półki. Jeśli chcesz dodać deserowi nieco zadziorności i bardziej wyrazistego charakteru, wymieszaj je z orzeźwiającym sokiem z limonki albo cytryny. Taka opcja idealnie sprawdzi się w upał.Jak zrobić lody szpinakowe?
Przygotuj:
- 80 g mrożonego szpinaku
- 3 dojrzałe banany
- 3 łyżki śmietanki lub tłustego mleka roślinnego
- 1 łyżkę miodu albo syropu klonowego (opcjonalnie – do smaku)
- sok z ½ limonki lub z 1/3 cytryny (opcjonalnie)
Domowe lody z buraków z malinami
Jeśli lubisz bardziej wyrafinowane smaki, koniecznie spróbuj lodów z buraka. Aby nadać mu bardziej orzeźwiającego charakteru, wystarczy połączyć go z ulubionymi owocami – truskawkami, jagodami, owocami leśnymi lub malinami.Do przygotowania lodów buraczano-malinowych potrzebujesz:
- 250 g mrożonego puree z buraków
- 200 g mrożonych malin
- 150 g jogurtu naturalnego
- 120 g miodu
- 1 łyżkę oleju kokosowego
Delikatnie rozmrożone buraczki przełóż na patelnię i smaż przez 8 minut na oleju kokosowym. Gdy ostygną, przełóż je do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i włóż do zamrażarki na 1,5 godziny. Zamrożone buraczki połącz z malinami, jogurtem i miodem i zblenduj na gładką masę. Gotowe! Lody możesz serwować od razu albo włożyć na chwilę do zamrażarki.
Domowe lody z kalafiora
Ciekawą bazą do lodów warzywnych jest też kalafior. Zamrożony nie wydziela specyficznego zapachu, więc można go przemycić w deserze nawet największym sceptykom. Warto, bo lody z kalafiora są nie tylko zdrowe, ale też niskokaloryczne. Tym bardziej, że wcale nie trzeba dodawać do nich cukru – do „posłodzenia” wystarczy banan.Jeśli chcesz przyrządzić lody z kalafiora, przygotuj:
- 450 g mrożonego kalafiora Hortex
- 2 banany
- 6 łyżek masła orzechowego
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii
- opcjonalnie – garść mielonych orzechów (np. pistacji) do posypania deseru
Artykuł powstał z udziałem marki Hortex