Ekspresowe ogórki małosolne na sucho

Ogórki małosolne na sucho są niezwykle chrupiące i delikatne. Nie potrzebują zalewy, wystarczy zamknąć je szczelnie w torebce strunowej i włożyć na kilka godzin do lodówki.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Ekspresowe ogórki małosolne na sucho
fot. Adobe Stock
Ogórki małosolne na sucho to ekspresowy sposób na zrobienie domowych przetworów. Warzywa piklowane bez zalewy są delikatniejsze w smaku i chrupiące. Na ich zrobienie potrzebujesz jedynie 24 godzin

Jak zrobić ogórki małosolne na sucho?

Składniki:
  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • 2 gałązki kopru,
  • 1 korzeń chrzanu,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 ziarna pieprzu.
Wykonanie:
  1. Ogórki umyj i odetnij końcówki.
  2. Korzeń chrzanu obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
  4. Liście laurowe, ziele angielskie, pieprz możesz krótko rozbić w moździerzu lub rozgnieść.
  5. Ogórki włóż do torebki plastikowej (najlepiej strunowej) razem z pozostałymi składnikami oraz solą.
  6. Torebkę zamknij na zatrzask lub zwiąż dokładnie gumką recepturką.
  7. Ogórki dokładnie wymieszaj w przyprawach i włóż torebkę do lodówki na 4 godziny.
  8. Po upływie czasu wyjmij ogórki z lodówki i otwórz plastikową torebkę.
  9. Ogórki małosolne na sucho są gotowe po 20 godzinach leżakowania poza lodówką. Należy przechowywać je w lodówce.
Zobacz jakie jeszcze przetwory z ogórków możesz zrobić w swoim domu.

Ważnym etapem w robieniu ogórków małosolnych na sucho jest obcięcie ich końcówek. Dzięki temu unikniesz goryczy, a także ogórki puszczą swój sok, tworząc naturalną zalewę.

Ekspresowe ogórki małosolne
fot. Adobe Stock

Co zrobić z ogórków małosolnych na sucho?

Przepisów z użyciem ogórków małosolnych na sucho jest wiele. Wspaniale smakują jako dodatek do klasycznego obiadu – mięsa i ziemniaków, a także jako zdrowa przekąska w ciągu dnia.

Ogórki małosolne mogą być także głównym składnikiem wielu potraw i tworzyć pyszne dania jak chociażby śniadaniowa pasta jajeczna z ogórkami, serwowana na obiad ogórkowa czy polędwiczki w sosie z ogórków małosolnych.