Ogórki małosolne na sucho to ekspresowy sposób na zrobienie domowych przetworów. Warzywa piklowane bez zalewy są delikatniejsze w smaku i chrupiące. Na ich zrobienie potrzebujesz jedynie 24 godzin! 
Ważnym etapem w robieniu ogórków małosolnych na sucho jest obcięcie ich końcówek. Dzięki temu unikniesz goryczy, a także ogórki puszczą swój sok, tworząc naturalną zalewę.

fot. Adobe Stock
Ogórki małosolne mogą być także głównym składnikiem wielu potraw i tworzyć pyszne dania jak chociażby śniadaniowa pasta jajeczna z ogórkami, serwowana na obiad ogórkowa czy polędwiczki w sosie z ogórków małosolnych.
 
Jak zrobić ogórki małosolne na sucho?
Składniki:- 1 kg ogórków gruntowych,
 - 4 duże ząbki czosnku,
 - 2 gałązki kopru,
 - 1 korzeń chrzanu,
 - 1 łyżka soli,
 - 2 liście laurowe,
 - 3 ziarna ziela angielskiego,
 - 4 ziarna pieprzu.
 
- Ogórki umyj i odetnij końcówki.
 - Korzeń chrzanu obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
 - Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
 - Liście laurowe, ziele angielskie, pieprz możesz krótko rozbić w moździerzu lub rozgnieść.
 - Ogórki włóż do torebki plastikowej (najlepiej strunowej) razem z pozostałymi składnikami oraz solą.
 - Torebkę zamknij na zatrzask lub zwiąż dokładnie gumką recepturką.
 - Ogórki dokładnie wymieszaj w przyprawach i włóż torebkę do lodówki na 4 godziny.
 - Po upływie czasu wyjmij ogórki z lodówki i otwórz plastikową torebkę.
 - Ogórki małosolne na sucho są gotowe po 20 godzinach leżakowania poza lodówką. Należy przechowywać je w lodówce.
 
Ważnym etapem w robieniu ogórków małosolnych na sucho jest obcięcie ich końcówek. Dzięki temu unikniesz goryczy, a także ogórki puszczą swój sok, tworząc naturalną zalewę.

fot. Adobe Stock
Co zrobić z ogórków małosolnych na sucho?
Przepisów z użyciem ogórków małosolnych na sucho jest wiele. Wspaniale smakują jako dodatek do klasycznego obiadu – mięsa i ziemniaków, a także jako zdrowa przekąska w ciągu dnia.Ogórki małosolne mogą być także głównym składnikiem wielu potraw i tworzyć pyszne dania jak chociażby śniadaniowa pasta jajeczna z ogórkami, serwowana na obiad ogórkowa czy polędwiczki w sosie z ogórków małosolnych.