Krem z białych szparagów – prosty przepis na letnią zupę

Przepis na krem z białych szparagów jest banalnie prosty. Bulion powstaje z obierków, a zupa krem ze szparagów i ziemniaków z dodatkiem śmietany. Wypróbuj to pyszne danie w duchu zero waste.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Krem z białych szparagów – prosty przepis na letnią zupę
fot. Adobe Stock

Sezon na szparagi szybko się kończy, więc warto wykorzystać go w pełni. Najczęściej wybierane przez konsumentów szparagi to te zielone, są one łatwe w obróbce i kruche. Jednak to białe szparagi są najbardziej szlachetną odmianą – rosną one pod ziemią, bez dostępu do światła, dzięki temu zachowują więcej wartości odżywczych i smakowych. Są one jednak bardziej włókniste od zielonych i wymagają obierania - zobacz jak obierać szparagi – z obierków można przygotować pyszny bulion, który będzie bazą do kremu z białych szparagów i szeregu innych dań. 

Sprawdź pomysły na dania ze szparagami.

Przepis na krem z białych szparagów

Składniki:
  • 1 pęczek białych szparagów,
  • 3 litry wody,
  • 3 ziemniaki,
  • 250 ml śmietany 30%,
  • pieprz i sól.
Wykonanie:
  1. Szparagi umyj dokładnie i obierz ze skórki. Nie wyrzucaj obierków.
  2. Do garnka wlej wodę i umieść w nim obierki ze szparagów. Gotuj wywar około 20 minut, a następnie odcedź go dokładnie przez sitko.
  3. Do wywaru z obierków dodaj pokrojone na mniejsze części białe szparagi i ziemniaki. Gotuj ok. 15 minut, aż warzywa będą wyraźnie miękkie.
  4. Do kremu z białych szparagów dodaj śmietankę, sól i pieprz i całość dokładnie zmiksuj blenderem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę śmietany.
  5. Podawaj z grzankami lub prażonymi płatkami migdałów. Wierzch oprósz świeżo mielonym pieprzem.

Zupa krem z białych szparagów Krem z białych szparagów
fot. Adobe Stock
 
Krem z białych szparagów możesz serwować na wiele sposobów. Doskonale smakuje z chipsami z boczku, oliwą truflową i drobno siekanym szczypiorem. Odrobina parmezanu posypanego na grzanki podkreśli delikatny smak zupy z białych szparagów. Natomiast łyżka ricotty czy mascarpone wyłożona na wierzch zupy, to świetne połączenie dla miłośników delikatnych smaków.