Jak zrobić lukier?
Pracę nad przygotowaniem domowego, lśniącego lukru należy rozpocząć od doboru odpowiednich składników. My przedstawimy Wam dwa sposoby na jego przygotowanie. Do jednej z wersji na ten dekoracyjny smakołyk niezbędne będą białka jaj i cukier puder, do drugiej natomiast cukier puder i sok z cytryny lub woda.
Aby uzyskać lśniący lukier z wykorzystaniem jaj, należy delikatnie ubić białka (do momentu lekkiego spienienia), a następnie dodać do nich cukier puder i ubijać jeszcze przez ok. 15 minut używając miksera.
Przygotowując drugą wersję lukru, wystarczy przesiać cukier puder przez sito i dodać do niego sok ze świeżo wyciśniętej cytryny lub wodę. Jeśli lukier jest za rzadki, należy dosypać do niego cukier puder i ponownie utrzeć. Jeśli zaś jest on za gęsty, wystarczy dolać trochę soku lub wody. Dobrze skomponowany lukier powinien powoli skapywać z łyżeczki!
Zdjęcia: Fotolia
Do lukru możecie dodać również barwniki spożywcze, aby uzyskać dowolny kolor. Nabędziecie je w zaprzyjaźnionych cukierniach lub sklepach internetowych.
Rodzaje lukrów
Pod nazwą lukru możemy znaleźć co najmniej kilka rodzajów tego słodkiego przysmaku. Czym różnią się od siebie?
Najpopularniejszym i najczęściej przyrządzanym jest lukier klasyczny - lśniący i lukier królewski. To właśnie ich używamy do ozdabiania pączków, świątecznych pierniczków czy wielkanocnych bab. Przyrządza się je z cukru pudru oraz soku z cytryny lub - w innej wersji - z białek i cukru pudru.
Lukier plastyczny to inaczej masa cukrowa, która konsystencją przypomina plastelinę. Lukru tego używamy do powlekania tortów oraz tworzenia wymyślnych ozdób. W domowych warunkach lukier plastyczny jest bardzo prosty w przyrządzeniu - wystarczy zmieszać cukier puder, żelatynę i glukozę z odrobiną wody, aromatu waniliowego i dowolnego barwnika.
Zdjęcie: Fotolia
Rodzajem lukru jest także pomada - to właśnie ona pokrywa tak apetycznie wyglądające amerykańskie donaty! Pomada powstaje z połączenia cukru, wody lub mleka i syropu ziemniaczanego.
Skąd wziął się lukier?
Lukier powstał w Wielkiej Brytanii i używany był głównie do dekoracji tortów weselnych przygotowywanych na przyjęcia brytyjskiej rodziny królewskiej (skąd jego nazwa - "lukier królewski")
Przepis na ten słodki dodatek po raz pierwszy opublikowano w książce kucharskiej „The Experienced English Housekeeper” wydanej w 1769 roku. Od tamtej pory używa się go do ozdabiania ciast, ciasteczek oraz do wykonywania dekoracji w formie jadalnych kwiatów czy najróżniejszych figurek.
Jak zrobić dekoracje z lukru?
Aby móc udekorować brzegi wypieków, muffinek, ciasteczek lub deserów, konieczny jest gęsty lukier. Wystarczy przełożyć go do rękawa cukierniczego z końcówką o małej średnicy i tworzyć dowolne ozdoby. Jeśli nie macie talentu plastycznego, śmiało wykorzystać możecie dostępne na rynku szablony dekoracyjne, dzięki którym będziecie mogli nadawać ozdobom naprawdę ciekawe kształty!
Jeśli natomiast chcecie zastosować lukier do wypełniania lub zamalowywania całych powierzchni, użyjcie nieco rzadszego lukru. Jego konsystencja będzie odpowiednia, jeśli swobodnie będzie dawało się go rozsmarować.
Gdy chcecie umieścić jakiś wzór lub napis na powierzchni deseru, wybierzcie lukier barwiony, który doskonale rozprowadzi się drewnianym patyczkiem (np. do szaszłyków).
Zdjęcie: Fotolia
Jeśli nie macie pomysłu na słodki dodatek bądź dekorację do ciasta, koniecznie zróbcie lukier królewski lub lukier cytrynowy - dodadzą one deserowi elegancji i oryginalnego smaku! Zachęcamy Was także do dodawania własnych przepisów na smakołyki z dodatkiem lukru!
Pracę nad przygotowaniem domowego, lśniącego lukru należy rozpocząć od doboru odpowiednich składników. My przedstawimy Wam dwa sposoby na jego przygotowanie. Do jednej z wersji na ten dekoracyjny smakołyk niezbędne będą białka jaj i cukier puder, do drugiej natomiast cukier puder i sok z cytryny lub woda.
Aby uzyskać lśniący lukier z wykorzystaniem jaj, należy delikatnie ubić białka (do momentu lekkiego spienienia), a następnie dodać do nich cukier puder i ubijać jeszcze przez ok. 15 minut używając miksera.
Przygotowując drugą wersję lukru, wystarczy przesiać cukier puder przez sito i dodać do niego sok ze świeżo wyciśniętej cytryny lub wodę. Jeśli lukier jest za rzadki, należy dosypać do niego cukier puder i ponownie utrzeć. Jeśli zaś jest on za gęsty, wystarczy dolać trochę soku lub wody. Dobrze skomponowany lukier powinien powoli skapywać z łyżeczki!
Zdjęcia: Fotolia
Do lukru możecie dodać również barwniki spożywcze, aby uzyskać dowolny kolor. Nabędziecie je w zaprzyjaźnionych cukierniach lub sklepach internetowych.
Rodzaje lukrów
Pod nazwą lukru możemy znaleźć co najmniej kilka rodzajów tego słodkiego przysmaku. Czym różnią się od siebie?
Najpopularniejszym i najczęściej przyrządzanym jest lukier klasyczny - lśniący i lukier królewski. To właśnie ich używamy do ozdabiania pączków, świątecznych pierniczków czy wielkanocnych bab. Przyrządza się je z cukru pudru oraz soku z cytryny lub - w innej wersji - z białek i cukru pudru.
Lukier plastyczny to inaczej masa cukrowa, która konsystencją przypomina plastelinę. Lukru tego używamy do powlekania tortów oraz tworzenia wymyślnych ozdób. W domowych warunkach lukier plastyczny jest bardzo prosty w przyrządzeniu - wystarczy zmieszać cukier puder, żelatynę i glukozę z odrobiną wody, aromatu waniliowego i dowolnego barwnika.
Zdjęcie: Fotolia
Rodzajem lukru jest także pomada - to właśnie ona pokrywa tak apetycznie wyglądające amerykańskie donaty! Pomada powstaje z połączenia cukru, wody lub mleka i syropu ziemniaczanego.
Skąd wziął się lukier?
Lukier powstał w Wielkiej Brytanii i używany był głównie do dekoracji tortów weselnych przygotowywanych na przyjęcia brytyjskiej rodziny królewskiej (skąd jego nazwa - "lukier królewski")
Przepis na ten słodki dodatek po raz pierwszy opublikowano w książce kucharskiej „The Experienced English Housekeeper” wydanej w 1769 roku. Od tamtej pory używa się go do ozdabiania ciast, ciasteczek oraz do wykonywania dekoracji w formie jadalnych kwiatów czy najróżniejszych figurek.
Jak zrobić dekoracje z lukru?
Aby móc udekorować brzegi wypieków, muffinek, ciasteczek lub deserów, konieczny jest gęsty lukier. Wystarczy przełożyć go do rękawa cukierniczego z końcówką o małej średnicy i tworzyć dowolne ozdoby. Jeśli nie macie talentu plastycznego, śmiało wykorzystać możecie dostępne na rynku szablony dekoracyjne, dzięki którym będziecie mogli nadawać ozdobom naprawdę ciekawe kształty!
Jeśli natomiast chcecie zastosować lukier do wypełniania lub zamalowywania całych powierzchni, użyjcie nieco rzadszego lukru. Jego konsystencja będzie odpowiednia, jeśli swobodnie będzie dawało się go rozsmarować.
Gdy chcecie umieścić jakiś wzór lub napis na powierzchni deseru, wybierzcie lukier barwiony, który doskonale rozprowadzi się drewnianym patyczkiem (np. do szaszłyków).
Zdjęcie: Fotolia
Jeśli nie macie pomysłu na słodki dodatek bądź dekorację do ciasta, koniecznie zróbcie lukier królewski lub lukier cytrynowy - dodadzą one deserowi elegancji i oryginalnego smaku! Zachęcamy Was także do dodawania własnych przepisów na smakołyki z dodatkiem lukru!
SylaUla
marcinka
niezły kąsek