Często robiąc lukier do ciast, ciasteczek, czy pierniczków, zamiast wody dodajemy sok z cytryny. A czy próbowaliście wykorzystać do tego całą cytrynę? Pisząc całą cytrynę mam na myśli sok z cytryny , skórkę cytrynową oraz albedo, które często się wyrzuca. Jak to zrobić? Wystarczy cytrynę dobrze umyć, sparzyć wrzątkiem i wyszorować, następnie wytrzeć dokładnie czystą ściereczką, włożyć do woreczka lub pojemnika i zamrozić.
Starta, mrożona cytryna może być też smacznym dodatkiem do wielu potraw. Możemy na przykład wykorzystać ją ścierając na ugotowane lub upieczone ziemniaki tuż przed podaniem. Często dodaję zamrożoną, a następnie startą cytrynę do ciasta drożdżowego, sosów, zarówno deserowych jak i do mięs.
Startą, całą cytryną zastąpimy sok z cytryny, który często dodajemy do pieczonych ryb. Adekwatnie postępuję z limonką. Startej limonki użyłam jako bazy lukru do świątecznych pierników, które smakowały wspaniale i pachniały orzeźwiająco. Pierniczki zniknęły ze stołu już podczas lukrowania.
Zachęcam serdecznie do mrożenia cytryny i wykorzystywania jej całego dobrodziejstwa!
Sprawdź przepis, na wyśmienity lukier cytrynowy >>>
Nina W.