Przygotowywanie ciasta to zazwyczaj dość prosta czynność: zmieszać, utrzeć, upiec i wszystko robić wedle przygotowanego wcześniej przepisu. "Najgorsze" dopiero przed nami: dekoracja. Osobiście bardzo lubię się tym zajmować, ale nie zawsze mi to wychodzi. Do dekoracji ciasta można użyć różnego rodzaju mas, kremów czy lukru. Najczęściej stosuję do dekoracji lukier lub po prostu posypuję słodkości cukrem pudrem, ale czasem mam ochotę użyć innych dodatków.
I tak, można iść za ciosem: na przykład kupić gotową MASĘ CUKROWĄ, która jest łatwa do zabarwienia i modelowania. Można z niej również odciskać różne wzory.
LUKIER: jest najprostszy do przygotowania - wystarczy wymieszać białko i ok. 6-7 łyżek cukru. Można go zabarwić barwnikami spożywczymi, dzięki czemu uzyskamy biały, czerwony czy zielony kolor. Lukrem można ozdobić babeczki czy ciasta; bardzo często stosowany jest do przyozdabiania piernika.
LUKIER PLASTYCZNY: daje się rozwałkować, a po zaschnięciu jest bardzo twardy. Można z niego przygotować różnego rodzaju wzory w postaci kwiatów, liści czy innych wzorków. Jest bardziej elastyczny niż masa cukrowa.
KREM MAŚLANY: po przygotowaniu idealnie nadaje się do napełnienia rękawa cukierniczego czy też maszyny do dekorowania. Przygotujemy z niego bardzo ładne stożki na ciastach czy babeczkach. Często stosowany do dekoracji tortów. Można rozprowadzić go także po całym cieście i polać polewą.
LUKIER KRÓLEWSKI: aby go przygotować można kupić lukier w proszku i zmieszać z wodą. Zastyga w twardą masę i nadaje się do dekorowania ciastek i tworzenia ozdób z lukru. Zachowuje idealny kolor. Podobny do zwykłego lukru.
Możliwości w ozdabianiu ciast i ciasteczek jest wiele - wszystko zależy od naszych możliwości, chęci i czasu!
I tak, można iść za ciosem: na przykład kupić gotową MASĘ CUKROWĄ, która jest łatwa do zabarwienia i modelowania. Można z niej również odciskać różne wzory.
LUKIER: jest najprostszy do przygotowania - wystarczy wymieszać białko i ok. 6-7 łyżek cukru. Można go zabarwić barwnikami spożywczymi, dzięki czemu uzyskamy biały, czerwony czy zielony kolor. Lukrem można ozdobić babeczki czy ciasta; bardzo często stosowany jest do przyozdabiania piernika.
LUKIER PLASTYCZNY: daje się rozwałkować, a po zaschnięciu jest bardzo twardy. Można z niego przygotować różnego rodzaju wzory w postaci kwiatów, liści czy innych wzorków. Jest bardziej elastyczny niż masa cukrowa.
KREM MAŚLANY: po przygotowaniu idealnie nadaje się do napełnienia rękawa cukierniczego czy też maszyny do dekorowania. Przygotujemy z niego bardzo ładne stożki na ciastach czy babeczkach. Często stosowany do dekoracji tortów. Można rozprowadzić go także po całym cieście i polać polewą.
LUKIER KRÓLEWSKI: aby go przygotować można kupić lukier w proszku i zmieszać z wodą. Zastyga w twardą masę i nadaje się do dekorowania ciastek i tworzenia ozdób z lukru. Zachowuje idealny kolor. Podobny do zwykłego lukru.
Możliwości w ozdabianiu ciast i ciasteczek jest wiele - wszystko zależy od naszych możliwości, chęci i czasu!
weronikaS