Podstawowym objawem cukrzycy jest podwyższenie stężenia glukozy czyli cukru prostego we krwi. Osoby chorujące na cukrzyce muszą pozostawać na diecie, w której ogranicza się mocno właśnie ten składnik spożywczy.
Jedną z grup pokarmów, na które takie osoby muszą uważać są też owoce. Nie każde powinny być przez nich spożywane.
Jakie owoce można jeść przy cukrzycy?
Nie należy całkowicie wykluczać owoców z diety osób chorych na cukrzycę, ponieważ zawierają one także cenny błonnik, witaminy, antyoksydanty i składniki mineralne. W diecie cukrzycowej należy wybierać owoce o niskim indeksie glikemicznym. One posiadają niewielkie ilości cukru.
Rozróżniamy tutaj dwie grupy produktów:
Grupa I – owoce o zawartości 2–5 proc. węglowodanów: arbuzy, cytryny, grejpfruty, melony, poziomki, truskawki, żurawiny
Grupa II – owoce o zawartości 5–10 proc. węglowodanów: agrest, ananasy, borówki, brzoskwinie, czarne jagody, czereśnie, gruszki, jabłka, jeżyny, maliny, mandarynki, morele, pomarańcze, porzeczki białe i czerwone, wiśnie
Jakich owoców unikać przy cukrzycy?
Unikamy owoców o dużej zawartości cukru i wysokim indeksie glikemicznym. Powodują one nadmierny wzrost glukozy we krwi, co jest bardzo niebezpieczne dla osób z tą chorobą.
Zaliczamy do nich: bardzo dojrzałe banany oraz winogrona oraz wszelkie owoce suszone- śliwki, żurawina, morele, daktyle czy figi.
Zakazane są również wszelkie owoce zanurzone w słodkich syropach.
Jedną z grup pokarmów, na które takie osoby muszą uważać są też owoce. Nie każde powinny być przez nich spożywane.
Jakie owoce można jeść przy cukrzycy?
Nie należy całkowicie wykluczać owoców z diety osób chorych na cukrzycę, ponieważ zawierają one także cenny błonnik, witaminy, antyoksydanty i składniki mineralne. W diecie cukrzycowej należy wybierać owoce o niskim indeksie glikemicznym. One posiadają niewielkie ilości cukru.
Rozróżniamy tutaj dwie grupy produktów:
Grupa I – owoce o zawartości 2–5 proc. węglowodanów: arbuzy, cytryny, grejpfruty, melony, poziomki, truskawki, żurawiny
Grupa II – owoce o zawartości 5–10 proc. węglowodanów: agrest, ananasy, borówki, brzoskwinie, czarne jagody, czereśnie, gruszki, jabłka, jeżyny, maliny, mandarynki, morele, pomarańcze, porzeczki białe i czerwone, wiśnie
Jakich owoców unikać przy cukrzycy?
Unikamy owoców o dużej zawartości cukru i wysokim indeksie glikemicznym. Powodują one nadmierny wzrost glukozy we krwi, co jest bardzo niebezpieczne dla osób z tą chorobą.
Zaliczamy do nich: bardzo dojrzałe banany oraz winogrona oraz wszelkie owoce suszone- śliwki, żurawina, morele, daktyle czy figi.
Zakazane są również wszelkie owoce zanurzone w słodkich syropach.