Nie wiesz, co zrobić z parówek? Pomysłów jest wiele. Obok tych nadziewanych spaghetti lub wykorzystywanych do sałatki i koreczków, warto skupić się na wersji w cieście. Są one błyskawiczne w przygotowaniu a ich smak potrafi zachwycić niejedną osobę!
Parówki w cieście francuskim krok po kroku
W sytuacji, gdy mamy ochotę na coś szybkiego i prostego, warto sięgnąć po parówki w cieście francuskim. Robi się je w mniej niż 30 minut a dowolność przy wyborze dodatków sprawia, że za każdym razem mogą smakować nieco inaczej.- Do zrobienia tej przystawki będą potrzebne: parówki, schłodzone ciasto francuskie, sos pomidorowy (lub inny, np. pesto). Opcjonalnie: ser, pieczarki, cebula i inne warzywa.
- Ciasto francuskie rozwałkowujemy i dzielimy na mniejsze kawałki.
- Każdy kawałek smarujemy sosem i wykładamy na niego pozostałe dodatki.
- Na koniec kładziemy parówkę i zwijamy w rulon.
- Przekąski przekładamy na blachę do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 220 st. C piekarnika.
- Pieczemy ok. 15-20 minut, podajemy z ulubionym sosem. Smacznego!
Co można zrobić z parówek?
Parówki w cieście można przygotować na wiele sposobów. Oprócz przedstawionej wersji, równie popularne są:- Corn-dogi – czyli parówki maczane w cieście kukurydzianym a następnie smażone w głębokim tłuszczu. Zazwyczaj podaje się je nabite na patyk do szaszłyków.
- Parówki w cieście drożdżowym – czyli coś podobnego do pasztecików lub bułeczek. W tej wersji parówka może być w całości lub pokrojona na mniejsze kawałki.
- Parówki w cieście naleśnikowym – czyli spolszczona wersja corn-dogów. Ciasto naleśnikowe przygotowuje się w nieco gęstszej postaci a następnie zanurza w nim parówki. Całość smaży się w głębokim tłuszczu na złoty kolor.