Jak zrobić parówki w cieście?

Parówki w cieście to prosta przekąska. Wystarczy owinąć je ciastem francuskim i zapiec w piekarniku. Aby urozmaicić ich smak, można dodać do nich sos pomidorowy, warzywa lub ser.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić parówki w cieście?
fot. Fotolia
Nie wiesz, co zrobić z parówek? Pomysłów jest wiele. Obok tych nadziewanych spaghetti lub wykorzystywanych do sałatki i koreczków, warto skupić się na wersji w cieście. Są one błyskawiczne w przygotowaniu a ich smak potrafi zachwycić niejedną osobę!

Parówki w cieście francuskim krok po kroku

W sytuacji, gdy mamy ochotę na coś szybkiego i prostego, warto sięgnąć po parówki w cieście francuskim. Robi się je w mniej niż 30 minut a dowolność przy wyborze dodatków sprawia, że za każdym razem mogą smakować nieco inaczej.
  • Do zrobienia tej przystawki będą potrzebne: parówki, schłodzone ciasto francuskie, sos pomidorowy (lub inny, np. pesto). Opcjonalnie: ser, pieczarki, cebula i inne warzywa.
  • Ciasto francuskie rozwałkowujemy i dzielimy na mniejsze kawałki.
  • Każdy kawałek smarujemy sosem i wykładamy na niego pozostałe dodatki.
  • Na koniec kładziemy parówkę i zwijamy w rulon.
  • Przekąski przekładamy na blachę do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 220 st. C piekarnika.
  • Pieczemy ok. 15-20 minut, podajemy z ulubionym sosem. Smacznego!

Co można zrobić z parówek?

Parówki w cieście można przygotować na wiele sposobów. Oprócz przedstawionej wersji, równie popularne są:
  • Corn-dogi – czyli parówki maczane w cieście kukurydzianym a następnie smażone w głębokim tłuszczu. Zazwyczaj podaje się je nabite na patyk do szaszłyków.
  • Parówki w cieście drożdżowym – czyli coś podobnego do pasztecików lub bułeczek. W tej wersji parówka może być w całości lub pokrojona na mniejsze kawałki.
  • Parówki w cieście naleśnikowym – czyli spolszczona wersja corn-dogów. Ciasto naleśnikowe przygotowuje się w nieco gęstszej postaci a następnie zanurza w nim parówki. Całość smaży się w głębokim tłuszczu na złoty kolor.