Jak zrobić jajecznicę z szynką?

Jajecznica na szynce to szybka potrawa z jajek przygotowywana na patelni. Surowe jaja podsmaża się na maśle, dodaje pokrojoną szynkę i cebulę. Podstawowy przepis można urozmaicić o grzyby (np. kurki), ser żółty, pomidory, paprykę i ogórki kiszone.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić jajecznicę z szynką?
fot. Fotolia
Jajecznica to bardzo proste danie. Potrawę z łatwością przygotują nawet osoby, które dopiero uczą się gotować.

Jak zrobić dobrą jajecznicę z szynką: krok po kroku

Przepis na jajecznicę z szynką jest bardzo łatwy i szybki w realizacji:
  • na patelni rozpuść łyżkę masła,
  • dodaj pokrojoną w kostkę cebulę,
  • kiedy cebula się zeszkli, dodaj szynkę,
  • jajka wbij do miski, wymieszaj na gładką masę – możesz dodać odrobinę mleka,
  • przypraw masę jajeczną solą, pieprzem ziołowym i ulubionymi przyprawami,
  • wlej jajka na patelnię z cebulą i szynką,
  • mieszaj do ścięcia jajek.
Stopień ścięcia jajecznicy zależy od indywidualnych upodobań – jedni lubią mocno wysmażoną, inni bardziej płynną.

Jajecznica z szynką z dodatkami: jajecznica z grzybami, żółtym serem, warzywami

Podstawowy przepis na jajecznicę z szynką może być bazą do przygotowania innych rodzajów tego dania. W sezonie jesiennym warto wypróbować jajecznicę z grzybami, w szczególności z aromatycznymi kurkami. Popularna jest jajecznica z warzywami – na przykład pomidorami, papryką, porem, cukinią, ogórkami kiszonymi. Ciekawym pomysłem jest też dodanie do jajecznicy startego żółtego sera. Bez względu na wybrane dodatki, jajecznica z szynką najlepiej smakuje podana z posiekaną zieleniną: szczypiorkiem, świeżą pietruszką lub bazylią.