Wybór odpowiedniej herbaty do danego posiłku jest ważny, ale nie dla każdego oczywisty. Prędzej zastanawiamy się nad wyborem wina, a rodzaj herbaty traktujemy jako mało istotny szczegół. Zazwyczaj decydujemy się na herbatę czarną lub taką jaką akurat mamy pod ręką. Nie jest to oczywiście jakimś skandalicznym niedopatrzeniem, ale warto jednak zgłębić szerszą wiedzę na temat prawidłowego wyboru rodzaju herbaty do konkretnego dania. Dzięki temu uda nam się podkreślić smak czy aromat zarówno jedzenia, jak i napoju. Pozwoli to cieszyć się właściwie skomponowanym posiłkiem i czerpać prawdziwą przyjemność z jedzenia.
Herbata czarna
Czarna herbata charakteryzuje się wyrazistym smakiem. Sprawdzi się przy spożywaniu posiłków mięsnych (zwłaszcza mięs czerwonych i pieczonych) i bardziej ciężkich. Po Earl Gray z lekko cytrynowym smakiem warto sięgnąć, gdy planujemy zjadanie potraw z dziczyzny. Herbata czarna z dodatkiem malin świetnie pasuje z kolei do deserów, zwłaszcza serników, naleśników z serem itp.
Herbata zielona
Ten rodzaj herbaty warto wybrać do potraw lżejszych, np. drobiowych, rybnych, warzywnych lub owocowych. Podkreśli również smak serów. Świetne sprawdzi się jako towarzystwo do dań pikantnych – może złagodzić ich smak, zwłaszcza herbata zielona z dodatkiem mięty. Z kolei do potraw rybnych najlepiej zdecydować się na zieloną z cytryną. Ponieważ wykazuje właściwości zmniejszające apetyt można wypić filiżankę zielonej herbaty przed przyjęciem, na którym nie chcemy zbyt dużo zjeść.
Herbata biała
Biała herbata charakteryzuje się dużą delikatnością. Z tego powodu warto podawać ją do lekkich posiłków np. do deserów lub potraw jajecznych. Idealnie skomponuje się zaserwowana do śniadania składającego się z jajek w koszulkach. Pasuje także do potraw z cielęciny i jagnięciny.
Herbata czerwona
Po czerwoną herbatę warto sięgać podczas długich przyjęć i poczęstunków obfitujących w ciężkie, tłuste jedzenie. Pomoże naszemu organizmowi trawić potrawy i obniży poziom cholesterolu. Poprawi przemianę materii i może wspomagać odchudzanie.
Herbata czarna
Czarna herbata charakteryzuje się wyrazistym smakiem. Sprawdzi się przy spożywaniu posiłków mięsnych (zwłaszcza mięs czerwonych i pieczonych) i bardziej ciężkich. Po Earl Gray z lekko cytrynowym smakiem warto sięgnąć, gdy planujemy zjadanie potraw z dziczyzny. Herbata czarna z dodatkiem malin świetnie pasuje z kolei do deserów, zwłaszcza serników, naleśników z serem itp.
Herbata zielona
Ten rodzaj herbaty warto wybrać do potraw lżejszych, np. drobiowych, rybnych, warzywnych lub owocowych. Podkreśli również smak serów. Świetne sprawdzi się jako towarzystwo do dań pikantnych – może złagodzić ich smak, zwłaszcza herbata zielona z dodatkiem mięty. Z kolei do potraw rybnych najlepiej zdecydować się na zieloną z cytryną. Ponieważ wykazuje właściwości zmniejszające apetyt można wypić filiżankę zielonej herbaty przed przyjęciem, na którym nie chcemy zbyt dużo zjeść.
Herbata biała
Biała herbata charakteryzuje się dużą delikatnością. Z tego powodu warto podawać ją do lekkich posiłków np. do deserów lub potraw jajecznych. Idealnie skomponuje się zaserwowana do śniadania składającego się z jajek w koszulkach. Pasuje także do potraw z cielęciny i jagnięciny.
Herbata czerwona
Po czerwoną herbatę warto sięgać podczas długich przyjęć i poczęstunków obfitujących w ciężkie, tłuste jedzenie. Pomoże naszemu organizmowi trawić potrawy i obniży poziom cholesterolu. Poprawi przemianę materii i może wspomagać odchudzanie.