Do czarnych herbat możemy zaliczyć Assam i Cejlon pochodzące z Sri Lanki, aromatyczną Darjeeling i wiele innych gatunków z plantacji położonych w Chinach, Indiach i Afryce.
Herbata zawiera flawonoidy, związki, które opóźniają procesy starzenia. Przedłuża młodość, obniża ciśnienie. Picie czarnej herbaty zmniejsza poziom trójglicerydów oraz nieznacznie zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL. Chroni ona serce, przed miażdżycą i zawałem.
Za sprawą kofeiny herbata podnosi poziom energii i zwiększa koncentrację oraz czujność. Efekt ten pojawia się po około godzinie od wypicia i utrzymuje się do pięciu godzin. Niestety kofeina ma tez skutki uboczne, można się od niej uzależnić, co objawia się zwiększeniem irytacji. Także herbatę należy pić z umiarem.
Herbaty różnią się miedzy sobą czasem zbioru, suszenia i przetwarzania. Ten cenny napój zawiera polifenole - najsilniejsze przeciwutleniacze. W swoim składzie posiada także teaflawinę, która poprawia prace mózgu. Picie herbaty pomaga utrzymać w zdrowiu jamę ustną.
Picie czarnej herbaty hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielina soków trawiennych. Zawiera dużo garbników, które mogą zmniejszać wchłanianie minerałów do organizmu. Garbniki sprawiają też, że długo parzona herbata staje się gorzka. Ale te same składniki zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka.
Na właściwości herbaty ma wpływ czas i sposób jej parzenia. Należy zalać ją wodą o temperaturze 100 stopni. Dość często zdarza się, że używamy do tego wody o zbyt niskiej temperaturze. Czas parzenia to 3-5 minut, wtedy właśnie uwalnia się zawarta w herbacie tanina, która neutralizuje działanie kofeiny i teofiliny.
Dowiedz się więcej na temat czarnej herbaty >>>
Nina W.