Jak zrobić cytrynę w rumowej zalewie?
Jeśli spytacie kogokolwiek jaki owoc najbardziej współgra z herbatą, odpowiedź będzie oczywista - cytryna! My dziś urozmaicimy nieco ten cytrusowy dodatek i przygotujemy go w alkoholowym syropie. Jak zrobić cytrynę w rumie?
1. Przygotujcie:
3. Rum mieszamy z miodem i suszonym imbirem.
4. Cytryny umieszczamy w słoiku i zalewamy przygotowaną mieszanką.
5. Zamykamy szczelnie słoiki, chowamy do lodówki (przechowywać można nawet kilka miesięcy), a ich zawartość dodajemy do herbaty, kiedy tylko będziemy mieć na to ochotę.
Fot. Fotolia
Do czego wykorzystać cytryny w syropie rumowym?
Cytryny w rumowej zalewie mają wyjątkowy smak i ciekawy aromat, a dodane do herbaty doskonale rozgrzewają w jesienne wieczory. Taki specyfik świetnie sprawdzi się również jako dodatek do przyrządzanych przez nas dań - zarówno syrop, jak i zanurzone w nim owoce wykorzystać można bowiem do grillowania lub pieczenia mięs i ryb!
Syrop z owocami ulepszy też smak deserów. Śmiało można je wykorzystać do ciast, kremów, mas, babeczek czy nasączania spodów (biszkoptów, ciast czekoladowych, drożdżowych bądź herbatników).
Pani cytryna i Pan rum!
Cytryna to niezbędny produkt naszej jesienno-zimowej kuchni. Jest ona zarówno ciekawym dodatkiem do potraw, ale także sposobem na osłabioną odporność. Co wiemy na jej temat? Owoc cytryny jest genialnym źródłem niezbędnych dla utrzymania zdrowia witamin C, E i B. Jest on również źródłem potasu, magnezu, sodu i żelaza. Regularnie spożywana cytryna zapobiegnie przeziębieniom, oczyści organizm z zalegających toksyn, a ponadto pomoże w odchudzaniu!
Rum jest z kolei wysokoprocentowym (nawet 80%) alkoholem wytwarzanym w procesie fermentacji soku trzciny cukrowej. By jego jakość była zadowalająca, według specjalistów powinien on leżakować w dębowej beczce co najmniej rok. Często zdarza się, jednak że rum przetrzymywany jest w beczkach wykonywanych ze stali lub poddawany jest kupażowaniu - mieszaniu różnych jego gatunków i roczników. Kupując rum, koniecznie czytajcie więc etykiety!
Fot. Fotolia
Wśród naszych przepisów na najróżniejsze napoje, nie brakuje pomysłów na oryginalną herbatę: z pomarańczą, gruszką czy żurawiną. Co powiecie na herbaciany poncz z rumem? Nie bójcie się eksperymentować przygotowując herbatę. Do dzieła!
Jeśli spytacie kogokolwiek jaki owoc najbardziej współgra z herbatą, odpowiedź będzie oczywista - cytryna! My dziś urozmaicimy nieco ten cytrusowy dodatek i przygotujemy go w alkoholowym syropie. Jak zrobić cytrynę w rumie?
1. Przygotujcie:
- 3 cytryny
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 200 ml rumu
- pół łyżeczki suszonego imbiru
- 0,5 l słoik
3. Rum mieszamy z miodem i suszonym imbirem.
4. Cytryny umieszczamy w słoiku i zalewamy przygotowaną mieszanką.
5. Zamykamy szczelnie słoiki, chowamy do lodówki (przechowywać można nawet kilka miesięcy), a ich zawartość dodajemy do herbaty, kiedy tylko będziemy mieć na to ochotę.
Fot. Fotolia
Do czego wykorzystać cytryny w syropie rumowym?
Cytryny w rumowej zalewie mają wyjątkowy smak i ciekawy aromat, a dodane do herbaty doskonale rozgrzewają w jesienne wieczory. Taki specyfik świetnie sprawdzi się również jako dodatek do przyrządzanych przez nas dań - zarówno syrop, jak i zanurzone w nim owoce wykorzystać można bowiem do grillowania lub pieczenia mięs i ryb!
Syrop z owocami ulepszy też smak deserów. Śmiało można je wykorzystać do ciast, kremów, mas, babeczek czy nasączania spodów (biszkoptów, ciast czekoladowych, drożdżowych bądź herbatników).
Pani cytryna i Pan rum!
Cytryna to niezbędny produkt naszej jesienno-zimowej kuchni. Jest ona zarówno ciekawym dodatkiem do potraw, ale także sposobem na osłabioną odporność. Co wiemy na jej temat? Owoc cytryny jest genialnym źródłem niezbędnych dla utrzymania zdrowia witamin C, E i B. Jest on również źródłem potasu, magnezu, sodu i żelaza. Regularnie spożywana cytryna zapobiegnie przeziębieniom, oczyści organizm z zalegających toksyn, a ponadto pomoże w odchudzaniu!
Rum jest z kolei wysokoprocentowym (nawet 80%) alkoholem wytwarzanym w procesie fermentacji soku trzciny cukrowej. By jego jakość była zadowalająca, według specjalistów powinien on leżakować w dębowej beczce co najmniej rok. Często zdarza się, jednak że rum przetrzymywany jest w beczkach wykonywanych ze stali lub poddawany jest kupażowaniu - mieszaniu różnych jego gatunków i roczników. Kupując rum, koniecznie czytajcie więc etykiety!
Fot. Fotolia
Wśród naszych przepisów na najróżniejsze napoje, nie brakuje pomysłów na oryginalną herbatę: z pomarańczą, gruszką czy żurawiną. Co powiecie na herbaciany poncz z rumem? Nie bójcie się eksperymentować przygotowując herbatę. Do dzieła!
SylaUla