Anna Lewandowska znalazła sposób na to, by należycie uczcić Tłusty Czwartek nie pochłaniając przy tym setek kalorii. Na swoim blogu dzieli się przepisem na bardzo oryginalne pączki, które można jeść bez wyrzutów sumienia.
Główne składniki dietetycznych pączków to batat oraz banany. Trenerka tak komentuje swój wypiek: To takie pączki bez pączka. Prawie bez niczego, bez glutenu, bez jajek, bez laktozy i bez cukru. Jeśli jesteście ciekawi jak smakują fit pączki Anny Lewandowskiej, spróbujcie przygotować takie w domu. Poniżej znajdziecie przepis pochodzący z bloga Lewandowskiej.
Składniki:
- 1 duży słodkie ziemniak (batat)
- 2 banany
- 60 g mąki kokosowej
- szczypta cynamonu
- starta skórka z pomarańczy lub cytryny
- dowolna konfitura
- olej kokosowy do smażenia
Sposób przygotowania:
„Obrałam i pokroiłam na małe kawałki batata, a następnie ugotowałam go w wodzie. Kiedy wystygł, włożyłam go do blendera, wraz z bananami, mąką i dosłownie odrobiną (opcjonalnie) mleka kokosowego, startą skórką. Całość zmiksowałam na jednolitą masę. Uformowałam z niej kulki, a następnie strzykawką (dość z dużym otworem) lub specjalnym przyrządem kuchennym, nabrałam konfiturę i wcisnęłam odrobinę w każdą z kulek. Włożyłam na noc do lodówki.
Rano wzięłam się za smażenie. Rozpuściłam na patelni olej kokosowy i smażyłam kulki na wysokim ogniu, obracając je do momentu przypieczenia i mocnego zarumienienia”.
Źródło przepisu: http://hpba.pl/zupelnie-nietypowe-paczki-zdj/
Główne składniki dietetycznych pączków to batat oraz banany. Trenerka tak komentuje swój wypiek: To takie pączki bez pączka. Prawie bez niczego, bez glutenu, bez jajek, bez laktozy i bez cukru. Jeśli jesteście ciekawi jak smakują fit pączki Anny Lewandowskiej, spróbujcie przygotować takie w domu. Poniżej znajdziecie przepis pochodzący z bloga Lewandowskiej.
Składniki:
- 1 duży słodkie ziemniak (batat)
- 2 banany
- 60 g mąki kokosowej
- szczypta cynamonu
- starta skórka z pomarańczy lub cytryny
- dowolna konfitura
- olej kokosowy do smażenia
Sposób przygotowania:
„Obrałam i pokroiłam na małe kawałki batata, a następnie ugotowałam go w wodzie. Kiedy wystygł, włożyłam go do blendera, wraz z bananami, mąką i dosłownie odrobiną (opcjonalnie) mleka kokosowego, startą skórką. Całość zmiksowałam na jednolitą masę. Uformowałam z niej kulki, a następnie strzykawką (dość z dużym otworem) lub specjalnym przyrządem kuchennym, nabrałam konfiturę i wcisnęłam odrobinę w każdą z kulek. Włożyłam na noc do lodówki.
Rano wzięłam się za smażenie. Rozpuściłam na patelni olej kokosowy i smażyłam kulki na wysokim ogniu, obracając je do momentu przypieczenia i mocnego zarumienienia”.
Źródło przepisu: http://hpba.pl/zupelnie-nietypowe-paczki-zdj/