Banany są smaczne i chętnie po nie sięgamy głównie w ramach przekąski lub deseru. Przyrządzamy je zarówno na słodko, jaki i w wersjach słonych jako dodatek do mięs lub nawet zup-kremów. Kupimy je w niemal każdym sklepie spożywczym. Zajadamy się nimi w szkole, w pracy i na wycieczkach, na surowo, a także po ugotowaniu lub upieczeniu. Czy jednak faktycznie są zdrowe i każdy może je jeść bez ograniczeń? Zdanie na ten temat wyraziła Anna Lewandowska na swoim blogu.
Według słynnej trenerki i specjalistki żywieniowej banany mają swoje plusy i minusy. Należy docenić je za ich wartość odżywczą, ale trzeba uważać przy ich spożyciu i brać pod uwagę stan swojego zdrowia oraz prowadzony tryb życia. Banany są bowiem świetnym owocem dla osób aktywnych fizycznie, natomiast odradza się je osobom odchudzającym się i chorym na cukrzycę. Zawierają dużo cukru i mają bardzo wysoki indeks glikemiczny. Powodują szybki oraz nagły wzrost glukozy we krwi. Z drugiej jednak strony posiadają dużo witamin i minerałów, są doskonałym źródłem potasu, magnezu, witaminy C i witamin z grupy B. Ich spożycie zapobiega występowaniu chorób serca, nadciśnieniu, korzystnie wpływa na układ trawienny i obniża cholesterol.
Co ciekawe, najzdrowsze banany to te, które najczęściej wyrzucamy. Mają charakterystyczne czarne kropki i nie wyglądają najatrakcyjniej, dlatego większość z nas uznaje je za zepsute i wyrzuca. Tymczasem nie są to banany nienadające się do spożycia, a po prostu bardzo dojrzałe. Są lepiej przyswajalne niż owoce twarde i zielonkawe, a także słodsze, smaczniejsze i zdrowsze. Im bardziej dojrzałe tym mają korzystniejszy wpływ na naszą odporność, ponieważ mają więcej przeciwutleniaczy. Mogą przeciwdziałać także rozwojowi komórek rakowych.
Dodatkową korzyścią z jedzenia słodkich, dojrzałych bananów jest łagodzenie nerwów i poprawa humoru. Owoce te zawierają hormon szczęścia, czyli serotoninę. Zjedzenie jednego banana wpływa na nasz nastrój w podobny sposób jak kilka kostek czekolady. Dlatego następnym razem zastanów się dwa razy zanim niezbyt ładnie wyglądające banany wylądują w koszu, bo możesz wyrzucić naprawdę smaczne źródło wielu cennych, zdrowotnych substancji.
Banany rekomendowane są jako codzienny dodatek w zbilansowanej diecie dla sportowców. Są łatwo przyswajalne i odżywcze po intensywnym treningu. Natomiast osoby na diecie odchudzającej lub chore na cukrzycę nie mogą przesadzać z ich zajadaniem. Banany z pewnością nie powinny stać się głównym spożywanym przez nich owocem.
Według słynnej trenerki i specjalistki żywieniowej banany mają swoje plusy i minusy. Należy docenić je za ich wartość odżywczą, ale trzeba uważać przy ich spożyciu i brać pod uwagę stan swojego zdrowia oraz prowadzony tryb życia. Banany są bowiem świetnym owocem dla osób aktywnych fizycznie, natomiast odradza się je osobom odchudzającym się i chorym na cukrzycę. Zawierają dużo cukru i mają bardzo wysoki indeks glikemiczny. Powodują szybki oraz nagły wzrost glukozy we krwi. Z drugiej jednak strony posiadają dużo witamin i minerałów, są doskonałym źródłem potasu, magnezu, witaminy C i witamin z grupy B. Ich spożycie zapobiega występowaniu chorób serca, nadciśnieniu, korzystnie wpływa na układ trawienny i obniża cholesterol.
Co ciekawe, najzdrowsze banany to te, które najczęściej wyrzucamy. Mają charakterystyczne czarne kropki i nie wyglądają najatrakcyjniej, dlatego większość z nas uznaje je za zepsute i wyrzuca. Tymczasem nie są to banany nienadające się do spożycia, a po prostu bardzo dojrzałe. Są lepiej przyswajalne niż owoce twarde i zielonkawe, a także słodsze, smaczniejsze i zdrowsze. Im bardziej dojrzałe tym mają korzystniejszy wpływ na naszą odporność, ponieważ mają więcej przeciwutleniaczy. Mogą przeciwdziałać także rozwojowi komórek rakowych.
Dodatkową korzyścią z jedzenia słodkich, dojrzałych bananów jest łagodzenie nerwów i poprawa humoru. Owoce te zawierają hormon szczęścia, czyli serotoninę. Zjedzenie jednego banana wpływa na nasz nastrój w podobny sposób jak kilka kostek czekolady. Dlatego następnym razem zastanów się dwa razy zanim niezbyt ładnie wyglądające banany wylądują w koszu, bo możesz wyrzucić naprawdę smaczne źródło wielu cennych, zdrowotnych substancji.
Banany rekomendowane są jako codzienny dodatek w zbilansowanej diecie dla sportowców. Są łatwo przyswajalne i odżywcze po intensywnym treningu. Natomiast osoby na diecie odchudzającej lub chore na cukrzycę nie mogą przesadzać z ich zajadaniem. Banany z pewnością nie powinny stać się głównym spożywanym przez nich owocem.