Jakiego oleju użyć do smażenia?

Na rynku jest duży asortyment olejów, jednak który wybrać do smażenia a który do surówek?

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jakiego oleju użyć do smażenia?
Istnieje niezmiernie dużo rodzajów oleju: od słonecznikowego przez rzepakowy, lniany, sezamowy, sojowy, krotonowy aż po takie jak z czarnuszki czy kwiatu szafranu. Różnią się one przede wszystkim składem i proporcjami kwasów tłuszczowych, dlatego nie każdy olej nadaje się do smażenia, gdyż w wysokich temperaturach, w niektórych z nich, zachodzą niekorzystne zmiany chemiczne.

Jednym z najlepszych i dostępnych w przystępnej cenie, a zarazem popularnych olejów do smażenia jest olej rzepakowy. Jest on zalecany do obróbki termicznej potraw tak jak i oliwa z oliwek.

Natomiast do surówek i innych potraw, do których dodajemy olej na surowo, dobrym wyborem będzie olej słonecznikowy. Oczywiście możemy również próbować innych rodzajów oleju, gdyż każdy ma również inne właściwości organoleptyczne. Co ważne, należy także zwrócić uwagę na to, iż ŻADEN olej nie ma w sobie CHOLESTEROLU! W przeciwieństwie do tłuszczów zwierzęcych.