Tak bardzo przyzwyczailiśmy się do kupowania kukurydzy z puszki, że często przestajemy sięgać po świeże kolby. W ten sposób nie możemy czerpać z witamin i składników mineralnych jakie niesie ze sobą to pochodzące z Ameryki warzywo a jedynie faszerujemy się chemią i solą konserwującą żółte ziarenka.
Świeża kukurydza jest bardzo zasobna w składniki odżywcze. Zawartość selenu chroni nas przed zachorowaniami na choroby nowotworowe. Wysokie stężenia potasu chronią nasze serca a witamina E to znana witamina młodości opóźniająca procesy starzenia.
Płatki kukurydziane maja mniej wartości odżywczych niż kukurydza świeża jednak nie tracą selenu.
Przygotowanie kukurydzy
Najlepsze dla naszego zdrowia są świeże ziarna. W tym celu należy wybierać stosunkowo niewielkie, jasne kolby , a nie te o intensywnym żółtym kolorze, i miękkich ziarnach.
Przed przegotowaniem kukurydzy należy oderwać jej łodygę, liście i włoski. W garnku należy umieścić wodę na 4 cm wysokości naczynia.
Najsmaczniejszą kukurydze uzyskamy po wrzuceniu kolby na 6-8 minut do wrzącej, lekko posłodzonej wody. Po zbyt długim gotowaniu możemy uzyskać twarde ziarna. Kukurydzę należy przyrządzić natychmiast po kupieniu ponieważ po długim przechowywaniu kukurydza traci walory smakowe. Ugotowaną kolbę możemy jeść rękami lub oskrobać ziarna łyżeczką.
Kukurydzę można także przygotować w piekarniku. Osuszoną i opłukaną kolbę smarujemy masłem, posypujemy ulubionymi przyprawami, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-30 minut.
Przepisy na kukurydzę często wykorzystują kukurydzę z puszki. My polecamy te najciekawsze z kukurydzą w roli głównej zaczecając przy okazji by puszki zastapić własnoręcznie przygotowanymi ziarnami.
Zapiekanka z kukurydzy
Kotlety z kukurydzy i fasolki
Kukurydza w cieście
Kukurydza po meksykańsku
Kukurydza z Rokforem
Zupa krem z kukurydzy
Kukurydza zapiekana
Kukurydza w sosie czosnkowym
Kukurydza po kapitańsku
Zupa kukurydziana
Kukurydza kalifornijska na słodko