Do przygotowania pieczywa w automacie najlepiej nadaje się mąka pszenna bądź pełnoziarnista. Przed upieczeniem możesz wybrać rodzaj wypieczenia skórki, rodzaj i wielkość chleba.
Pieczenie chleba w maszynie
Do upieczenia chleba w automacie potrzebujesz składników na ciasto. Ich podstawą są drożdże, dzięki którym chleb rośnie. Do chleba najlepsze są drożdże suche. Nie należy ich trzymać w ciepłym miejscu, ani dodawać zbyt dużo soli i cukru.
Aby upiec chleb:
Dodatki do chleba
Do chleba z automatu możesz dodać ulubione składniki, np.:
Pieczenie chleba w maszynie
Do upieczenia chleba w automacie potrzebujesz składników na ciasto. Ich podstawą są drożdże, dzięki którym chleb rośnie. Do chleba najlepsze są drożdże suche. Nie należy ich trzymać w ciepłym miejscu, ani dodawać zbyt dużo soli i cukru.
Aby upiec chleb:
- dodaj składniki do automatu w następującej kolejności: woda, oliwa, sól, mąka, drożdże,
- wybierz program maszyny z uwzględnieniem wypieczenia skórki oraz wagi chleba,
- włącz maszynę,
- po drugim zagnieceniu ciasta w automacie otwórz go i zwilżonymi wodą dłońmi wyjmij ciasto,
- wyciągnij mieszadło i włóż ciasto do automatu,
- po sygnale z maszyny wyciągnij z niej chleb i odstaw do ostygnięcia.
Dodatki do chleba
Do chleba z automatu możesz dodać ulubione składniki, np.:
- suszoną śliwkę,
- ziarna słonecznika lub pestki z dyni,
- otręby,
- żurawinę,
- miód,
- a nawet cebulę (podsmażoną na maśle).