Jak upiec chleb w automacie?

Pieczenie chleba w automacie jest bardzo proste: wystarczy przygotować drożdże, sól, wodę bądź mleko, mąkę i ulubione dodatki. Wsyp je do maszyny i włącz odpowiedni program.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak upiec chleb w automacie?
fot. Fotolia
Do przygotowania pieczywa w automacie najlepiej nadaje się mąka pszenna bądź pełnoziarnista. Przed upieczeniem możesz wybrać rodzaj wypieczenia skórki, rodzaj i wielkość chleba.

Pieczenie chleba w maszynie

Do upieczenia chleba w automacie potrzebujesz składników na ciasto. Ich podstawą są drożdże, dzięki którym chleb rośnie. Do chleba najlepsze są drożdże suche. Nie należy ich trzymać w ciepłym miejscu, ani dodawać zbyt dużo soli i cukru.

Aby upiec chleb:
  • dodaj składniki do automatu w następującej kolejności: woda, oliwa, sól, mąka, drożdże,
  • wybierz program maszyny z uwzględnieniem wypieczenia skórki oraz wagi chleba,
  • włącz maszynę,
  • po drugim zagnieceniu ciasta w automacie otwórz go i zwilżonymi wodą dłońmi wyjmij ciasto,
  • wyciągnij mieszadło i włóż ciasto do automatu,
  • po sygnale z maszyny wyciągnij z niej chleb i odstaw do ostygnięcia.

Dodatki do chleba

Do chleba z automatu możesz dodać ulubione składniki, np.:
  • suszoną śliwkę,
  • ziarna słonecznika lub pestki z dyni,
  • otręby,
  • żurawinę,
  • miód,
  • a nawet cebulę (podsmażoną na maśle).