Jan Kuroń został chrzestnym... zebry!

  • 3

Zobaczcie co Jan Kuroń przygotował z okazji imprezy w warszawskim zoo. Mamy przepisy!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Jan Kuroń został chrzestnym... zebry!
Impreza w warszawskim zoo nie tylko ze względu na piękną pogodę przyciągnęła tłumy. Główną atrakcją dnia były chrzciny zebry, która dostała imię Zielona. Dobór imienia nie jest przypadkowy - obu partnerów wydarzenia (fundację Panda i markę Fit&Easy) łączy miłość do zielonych i zdrowych przysmaków.

Ojcem chrzestnym sprawczyni całego zamieszania został Jan Kuroń - syn znanego kucharza Macieja Kuronia. Jan kontynuuje rodzinne tradycje, poniżej możecie przeczytać jakie sałatki przygotował z okazji chrzcin Zielonej.



Sałata z matiasem, jabłkiem i orzechami włoskimi

- 1 opakowanie mixu sałat FIT & EASY ACTIVE
- 2 płaty matiasów śledziowych
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 łyżki uprażonych orzechów włoskich
- 1 jabłko
- 1 mała marchewka
- 1 mała czerwona cebula

Śledzia pokrój w niewielkie paski, selera w krążki, a cebulę w cienkie piórka. Za pomocą obieraczki do jarzyn „pokrój” marchewkę w pasy. Na mieszankę sałat wyłóż pokrojone składniki oraz obrane i pokrojone dość grubą kostkę jabłko. Całość wymieszaj i posyp orzechami włoskimi. Proponuję serwować z winegretem, w tym wypadku nieco mniej osolonym (z powodu śledzia).

Sałatka z pieczoną piersią z kaczki

- 1 opakowanie mixu sałat FIT & EASY FAMILY
- 1 pierś kacza
- 1 awokado
- Garść kiełków fasoli mung
- 12 pomidorów koktajlowych
- Garść grzanek
- Mała pomarańcza

Pierś kaczą natnij delikatnie od strony obrośniętej tłuszczem uważając aby nie naciąć mięsa. Zamarynuj (2łyżki majeranku, łyżeczka tymianku, 1 ząbek czosnku, odrobina pieprzu ziołowego, sól i pieprz) na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnie obsmaż mięso na złoty kolor począwszy od strony z tłuszczem i wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Jeżeli wolisz bardziej wypieczoną potrzymaj kilka minut dłużej.

Po upieczeniu pierś wyjmij z piekarnika i przykryj na kilka minut folią aluminiową żeby mięso „odpoczęło”. Po tym czasie wystudź ją i pokrój na półcentymetrowe plastry. Pomarańczę obierz ze skóry wyfiletuj i pokrój na ósemki, awokado po obraniu pokrój w kostkę o wymiarze 1,5 cm.
Na naczynie wyłóż sałatę i wymieszaj ją z pozostałymi składnikami. Do tego dania proponuję sos winegret lub azjatycki.

Sałata z burakiem, kozim serem i migdałami

- 1 opakowanie mixu sałat FIT & EASY WEEKEND
- 2 średnie ugotowane i obrane buraki
- 100 g koziego sera
- 2 łyżki uprażonych migdałów
- 12 winogron
- 1 ogórek szklarniowy
 
Buraki pokrój w półcentymetrowe plastry lub w centymetrową kostkę. Ogórek pozbaw nasion za pomocą łyżeczki i pokrój go w grube pół plastry. Przekrój winogrona na pół. Wszystkie składniki wymieszaj z mixem sałat oraz pokrojonym lub porwanym w palcach kozim serem.

Do tej sałatki proponuję sos salsa verde w którym powinna dominować natka pietruszki.

Dressing melisowo – miodowy

Świetny sos do sałatek owocowych i nie tylko. Melisa fantastycznie komponuje się z rybami oraz drobiem. Jeżeli serwujemy z drobiem nie powinien być zbyt słodki, z kolei podawany dzieciom do sałatki owocowej może, a czasami powinien zawierać więcej miodu (stąd minimum 2 łyżki)

5 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżki posiekanej melisy
Sok z jednej cytryny
Minimum 2 łyżki miodu

Całość składników mieszamy. Aby sos był bardziej gładki można go zmiksować.

Źródło: materiały prasowe