Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa po raz pierwszy został zorganizowany w 1985 roku w USA z inicjatywy aktywistów fundacji FARM, promującej ochronę zwierząt i przestrzegania ich praw. Celem fundacji było uświadomienie ludziom zalet diety wegetariańskiej, jej wpływu na zdrowie człowieka oraz nauka zdrowego odżywiania od najmłodszych lat.
Na datę obchodów Międzynarodowego Dnia Bez Mięsa nie bez powodu wybrano 20 marca - to dzień poprzedzający nadejście kalendarzowej wiosny, więc najlepsza pora w roku na zmianę diety, wzbogacenie jej o świeże i młode warzywa oraz smaczne owoce, czyli produkty wartościowe i zdrowe!
Na całym świecie w tym dniu odbywają się spotkania, prezentacje wegetariańskiej sztuki kulinarnej, happeningi, wystawy i wykłady wspierające upowszechnianie bezmięsnej diety. Warto w tym dniu samodzielnie przygotować bezmięsny posiłek.
Zdjęcia: Fotolia
CZYM ZASTĄPIĆ MIĘSO W DIECIE?
Mięso to źródło białka i żelaza, kwasu foliowego, cynku, wapnia, witamin B12, A i D, ale również szkodliwego tłuszczu oraz cholesterolu.
Kiedy rezygnujemy z mięsa w diecie, musimy poszukać cennego białka w innych produktach. Do swojej bezmięsnej diety należy wprowadzić rośliny strączkowe takie jak soja, soczewica, groch, ciecierzyca, bób oraz różne odmiany fasoli, kiełki i pestki. Jajka, mleko i jego przetwory – jogurty, kefiry, maślanki i sery, a także orzechy, kasze i płatki, grzyby. Nie można zapominać także o warzywach i owocach, z których możemy przygotować pyszne dania i desery.
Zdjęcia: Fotolia
POMYSŁY NA BEZMIĘSNE DANIA
Jeśli macie ochotę na oryginalny posiłek, przygotujcie kaszowe medaliony z brukselką i serem. To pyszne i sycące danie, które przyrządzicie w prosty sposób. Wytrawne jaglane pulpeciki w pomidorowym sosie z bakłażanem to aromatyczna i mocno pikantna propozycja, w sam raz na obiad dla całej rodziny. Na deser polecamy batoniki z płatkami jaglanymi i jagodami goji. Możecie zjeść je do popołudniowej kawy lub zabrać do pracy, szkoły lub na piknik.
Jesteśmy ciekawi jakie Wy macie pomysły na bezmięsne dania. Czekamy na Wasze przepisy oraz zdjęcia, które nagrodzimy cennymi wirtualami. Zapraszamy!
Na datę obchodów Międzynarodowego Dnia Bez Mięsa nie bez powodu wybrano 20 marca - to dzień poprzedzający nadejście kalendarzowej wiosny, więc najlepsza pora w roku na zmianę diety, wzbogacenie jej o świeże i młode warzywa oraz smaczne owoce, czyli produkty wartościowe i zdrowe!
Na całym świecie w tym dniu odbywają się spotkania, prezentacje wegetariańskiej sztuki kulinarnej, happeningi, wystawy i wykłady wspierające upowszechnianie bezmięsnej diety. Warto w tym dniu samodzielnie przygotować bezmięsny posiłek.
Zdjęcia: Fotolia
CZYM ZASTĄPIĆ MIĘSO W DIECIE?
Mięso to źródło białka i żelaza, kwasu foliowego, cynku, wapnia, witamin B12, A i D, ale również szkodliwego tłuszczu oraz cholesterolu.
Kiedy rezygnujemy z mięsa w diecie, musimy poszukać cennego białka w innych produktach. Do swojej bezmięsnej diety należy wprowadzić rośliny strączkowe takie jak soja, soczewica, groch, ciecierzyca, bób oraz różne odmiany fasoli, kiełki i pestki. Jajka, mleko i jego przetwory – jogurty, kefiry, maślanki i sery, a także orzechy, kasze i płatki, grzyby. Nie można zapominać także o warzywach i owocach, z których możemy przygotować pyszne dania i desery.
Zdjęcia: Fotolia
POMYSŁY NA BEZMIĘSNE DANIA
Jeśli macie ochotę na oryginalny posiłek, przygotujcie kaszowe medaliony z brukselką i serem. To pyszne i sycące danie, które przyrządzicie w prosty sposób. Wytrawne jaglane pulpeciki w pomidorowym sosie z bakłażanem to aromatyczna i mocno pikantna propozycja, w sam raz na obiad dla całej rodziny. Na deser polecamy batoniki z płatkami jaglanymi i jagodami goji. Możecie zjeść je do popołudniowej kawy lub zabrać do pracy, szkoły lub na piknik.
Jesteśmy ciekawi jakie Wy macie pomysły na bezmięsne dania. Czekamy na Wasze przepisy oraz zdjęcia, które nagrodzimy cennymi wirtualami. Zapraszamy!
SylaUla
niezły kąsek