1. Szpinak chroni komórki
Obfituje w kwas foliowy (witaminę B9), który zabezpiecza komórki przed niebezpiecznymi mutacjami i korzystnie wpływa na odporność. Zawiera też dużo wapnia, żelaza, magnezu, potasu, a także spore ilości witamin C i A. Szpinak najlepiej jest jeść zblanszowany (sparzony) lub surowy – wtedy jest najcenniejszy dla organizmu.
2. Kapusta to witaminowa bomba
Zawiera mnóstwo wit. C niezbędnej dla sprawnego funkcjonowania odporności, a także wit. z grupy B, wit, A, E i K, rutynę (uszczelnia naczynia krwionośne) oraz ważne dla zdrowia minerały, jak wapń i magnez.
3. Grejpfrut oczyszcza
Te cytrusy pełne są flawonoidów - naturalnych przeciwutleniaczy pobudzających do aktywności układ odpornościowy. Zawierają też składniki o działaniu antyseptycznym, a także dużą dawkę łatwo przyswajalnej witaminy C (mają jej więcej niż cytryny).
4. Migdały na stres
Dzięki dużej zawartości witamin E i wit. z grupy B oraz cennych kwasów tłuszczowych, usprawniają pracę układu odpornościowego i minimalizują skutki stresu, który może zachwiać równowagę w organizmie. Co ważne, oczyszczają też przewód pokarmowy z zaśmiecających go niestrawionych resztek.
5. Marchewka niszczy wolne rodniki
Oprócz witamin A, C, wit. z grupy B, a także wit. E, H, K oraz minerałów (jak wapń, żelazo, magnez) jest bogata w przeciwutleniacze chroniące przed wieloma chorobami. Najlepiej jadać ją na surowo lub pić wyciskany z niej sok - po ugotowaniu traci część cennych składników.
6. Czosnek i cebula na katar i kaszel
Te kuzynki pełne są ważnych dla odporności składników - przeciwutleniaczy, bakteriobójczych olejków eterycznych i mobilizujących układ odpornościowy związków siarki. Najskuteczniej działają, jadane na surowo - wtedy zawarte w nich olejki od razu odtykają nos oraz łagodzą kaszel.
7. Miód to uniwersalny lek
Każdy rodzaj miodu działa bakteriobójczo i pobudza siły odpornościowe. Sięgaj np. po miód akacjowy, który łagodzi także grypę żołądkową, spadziowy - polecany przy nieżytach górnych dróg oddechowych, a także lipowy, ponieważ obniża gorączkę i łagodzi kaszel.
Tekst: Robert Grotkowski/Pani domu
Obfituje w kwas foliowy (witaminę B9), który zabezpiecza komórki przed niebezpiecznymi mutacjami i korzystnie wpływa na odporność. Zawiera też dużo wapnia, żelaza, magnezu, potasu, a także spore ilości witamin C i A. Szpinak najlepiej jest jeść zblanszowany (sparzony) lub surowy – wtedy jest najcenniejszy dla organizmu.
2. Kapusta to witaminowa bomba
Zawiera mnóstwo wit. C niezbędnej dla sprawnego funkcjonowania odporności, a także wit. z grupy B, wit, A, E i K, rutynę (uszczelnia naczynia krwionośne) oraz ważne dla zdrowia minerały, jak wapń i magnez.
3. Grejpfrut oczyszcza
Te cytrusy pełne są flawonoidów - naturalnych przeciwutleniaczy pobudzających do aktywności układ odpornościowy. Zawierają też składniki o działaniu antyseptycznym, a także dużą dawkę łatwo przyswajalnej witaminy C (mają jej więcej niż cytryny).
4. Migdały na stres
Dzięki dużej zawartości witamin E i wit. z grupy B oraz cennych kwasów tłuszczowych, usprawniają pracę układu odpornościowego i minimalizują skutki stresu, który może zachwiać równowagę w organizmie. Co ważne, oczyszczają też przewód pokarmowy z zaśmiecających go niestrawionych resztek.
5. Marchewka niszczy wolne rodniki
Oprócz witamin A, C, wit. z grupy B, a także wit. E, H, K oraz minerałów (jak wapń, żelazo, magnez) jest bogata w przeciwutleniacze chroniące przed wieloma chorobami. Najlepiej jadać ją na surowo lub pić wyciskany z niej sok - po ugotowaniu traci część cennych składników.
6. Czosnek i cebula na katar i kaszel
Te kuzynki pełne są ważnych dla odporności składników - przeciwutleniaczy, bakteriobójczych olejków eterycznych i mobilizujących układ odpornościowy związków siarki. Najskuteczniej działają, jadane na surowo - wtedy zawarte w nich olejki od razu odtykają nos oraz łagodzą kaszel.
7. Miód to uniwersalny lek
Każdy rodzaj miodu działa bakteriobójczo i pobudza siły odpornościowe. Sięgaj np. po miód akacjowy, który łagodzi także grypę żołądkową, spadziowy - polecany przy nieżytach górnych dróg oddechowych, a także lipowy, ponieważ obniża gorączkę i łagodzi kaszel.
Tekst: Robert Grotkowski/Pani domu
Dinah