Nie od dziś wiadomo, że podróże uczą i inspirują. Zwiedzając świat poznajemy historię kolejnych krain, ludzi, ich obyczaje, lokalną kuchnię i charakterystyczne potrawy, a także produkty, jakie są w nich wykorzystywane. Każdy region na świecie ma swój niepowtarzalny klimat, w którym możliwa jest hodowla takich a nie innych zwierząt lub uprawa wyjątkowych roślin. Wszystko to sprawia, że dana miejscowość, kraj czy kraina odznacza się swoimi własnymi zwyczajami i upodobaniami kulinarnymi, które są atrakcją dla każdej osoby przybywającej z zewnątrz.
Mimo że mango, awokado albo ośmiornice możemy w dzisiejszych czasach bez problemu kupić w większości marketów, nadal są to dla nas w dużej mierze produkty egzotyczne. W naszym kraju nie jemy ich zbyt często ani nie potrafimy przygotować z nich zbyt wielu potraw, są jednak regiony na świecie, gdzie ich spożycie jest powszechne. Tam z kolei egzotycznym daniem może być nasz bigos albo ogórki kiszone.
Zamknij na chwilę oczy i wyobraź sobie mapę geograficzną świata. A gdyby tak rzeki, góry, wąwozy, pustynie, miasta i miasteczka zamienić na charakterystyczne dla danego regionu potrawy albo produkty, których spożywa się tam najwięcej?
Właśnie taką kulinarną mapę świata stworzyli miłośnicy podróżowania i fotografii Caitlin Levin oraz Henry Hargreaves. Model wykonali z prawdziwych produktów spożywczych układając je na makietach z zarysem kontynentów i krajów. Rezultaty pracy są naprawdę imponujące.
Na ich mapie Stany Zjednoczone zrobione są z produktów kukurydzianych, a więc świeżej kukurydzy, gotowanej i wszelkich dań, które można z niej przygotować. Widzimy ciasto kukurydziane, chleb, chrupki itp. Afrykę wykonano głównie z różnych odmian bananów, Włochy – z pomidorów czerwonych, zielonych, suszonych i świeżych.
Australię tworzą krewetki, Chiny to makaron w wielu odmianach, Francja to rozmaite gatunki serów i bagietek. Kiwi, obrane i w skórce, układa się w zarys Nowej Zelandii, a Wielka Brytania zrobiona jest z poukładanych w rządki herbatników. Niezwykle kolorowe są Indie wykonane z najróżniejszych przypraw i Południowa Ameryka stworzona ze świeżych cytrusów.
Wyobraźcie sobie jak taka pyszna mapa musi smakowicie pachnieć! Zdjęcia projektu oraz całą kulinarną mapę świata ich autorstwa można podziwiać na stronie internetowej www.hargreavesandlevin.com.
Mimo że mango, awokado albo ośmiornice możemy w dzisiejszych czasach bez problemu kupić w większości marketów, nadal są to dla nas w dużej mierze produkty egzotyczne. W naszym kraju nie jemy ich zbyt często ani nie potrafimy przygotować z nich zbyt wielu potraw, są jednak regiony na świecie, gdzie ich spożycie jest powszechne. Tam z kolei egzotycznym daniem może być nasz bigos albo ogórki kiszone.
Zamknij na chwilę oczy i wyobraź sobie mapę geograficzną świata. A gdyby tak rzeki, góry, wąwozy, pustynie, miasta i miasteczka zamienić na charakterystyczne dla danego regionu potrawy albo produkty, których spożywa się tam najwięcej?
Właśnie taką kulinarną mapę świata stworzyli miłośnicy podróżowania i fotografii Caitlin Levin oraz Henry Hargreaves. Model wykonali z prawdziwych produktów spożywczych układając je na makietach z zarysem kontynentów i krajów. Rezultaty pracy są naprawdę imponujące.
Na ich mapie Stany Zjednoczone zrobione są z produktów kukurydzianych, a więc świeżej kukurydzy, gotowanej i wszelkich dań, które można z niej przygotować. Widzimy ciasto kukurydziane, chleb, chrupki itp. Afrykę wykonano głównie z różnych odmian bananów, Włochy – z pomidorów czerwonych, zielonych, suszonych i świeżych.
Australię tworzą krewetki, Chiny to makaron w wielu odmianach, Francja to rozmaite gatunki serów i bagietek. Kiwi, obrane i w skórce, układa się w zarys Nowej Zelandii, a Wielka Brytania zrobiona jest z poukładanych w rządki herbatników. Niezwykle kolorowe są Indie wykonane z najróżniejszych przypraw i Południowa Ameryka stworzona ze świeżych cytrusów.
Wyobraźcie sobie jak taka pyszna mapa musi smakowicie pachnieć! Zdjęcia projektu oraz całą kulinarną mapę świata ich autorstwa można podziwiać na stronie internetowej www.hargreavesandlevin.com.