Poznaj smaki kuchni tajskiej

  • 4

Kuchnia tajska nie bez powodu jest uznawana za jedną z najsmaczniejszych, otwiera się coraz więcej tajskich restauracji, poznajemy coraz więcej smaków rodem z Tajlandii. Czas je odtworzyć we własnej kuchni! Zobacz jak zachować równowagę między smakami w tajskich daniach.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Poznaj smaki kuchni tajskiej
fot. Fotolia

W kuchni tajskiej bardzo ważne jest zachowanie równowagi między odpowiednio skomponowanymi smakami: ostrym, słodkim, gorzkim, kwaśnym i słonym.

Nasze europejskie podniebienia nie są przyzwyczajone do ostrości oryginalnych dań tajskich, dlatego gotując potrawy tajskie w naszych warunkach warto trochę oszczędzać na ostrych przyprawach.

Zupa tom kha gai domowym sposobem Kalmary ze świeżą kolendrą. Chicken Curry wg Buni

Powyżej zupa tom kha gai autorstwa Buni, kalmary ze świeżą kolendrą Kristofe oraz Chicken curry.

Najbardziej charakterystyczne składniki w kuchni tajskiej to: trawa cytrynowa, kolendra(głównie świeża), chilli, imbir, galangal i mleko kokosowe. Są to składniki, które w różnych konfiguracjach dodaje się do praktycznie każdej tajskiej potrawy.

Oczywiście podobnie jak w wielu krajach Azji tak samo i w sztuce kulinarnej Tajlandii występują różnice w zależności od regionu kraju. Na przykład jedna z flagowych potraw tajskich - kurczak z orzechami nerkowca w części Tajlandii podawany jest z sosem sojowym, a w innej kurczak jest przesmażony z warzywami i orzechami nerkowca - bez dodatku sosu sojowego.

               Kurczak kokosowy z ryżem curry Czerwone curry z kurczakiem
               Makaron z krewetkami po tajsku

Powyżej kurczak kokosowy z ryżem, czerwone curry z kurczakiem, tajska zupa z kurczakiem i mleczkiem i makaron z krewetkami po tajsku.

Jeżeli chodzi o charakterystyczne, odmienne niż u nas obyczaje związane z jedzeniem, to ciekawe jest to, że w Tajlandii widelec służy wyłącznie do nakładania jedzenia na łyżkę a dopiero z łyżki wkłada się jedzenie do ust. Natomiast dania z makaronem je się głównie pałeczkami. Co może być dla nas także raczej dziwne, to fakt, że podawany do prawie wszystkiego ryż, jest uważany za najważniejszą część posiłku, a pozostałe dania to raczej dodatki do niego – zupełnie odwrotnie niż w naszej kulturze.

Więcej przepisów z kuchni tajskiej znajdziecie w kategorii kuchnia tajska >>>

Kurczak po tajsku z trawą cytrynową. Pad Thai

Powyżej przepisy na kurczaka z trawą cytrynową, pad thai, krewetki - wersja domowa i warzywa duszone w mleczku kokosowym.