![Poznaj smaki kuchni tajskiej Poznaj smaki kuchni tajskiej](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/poznaj-smaki-kuchni-tajskiej-230638.jpg)
W kuchni tajskiej bardzo ważne jest zachowanie równowagi między odpowiednio skomponowanymi smakami: ostrym, słodkim, gorzkim, kwaśnym i słonym.
![Zupa tom kha gai domowym sposobem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_KAFELEK_S/zupa-tom-kha-gai-domowym-sposobem-197366.jpg)
![Kalmary ze świeżą kolendrą.](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_KAFELEK_S/kalmary-ze-swieza-kolendra-184413.jpg)
![Chicken Curry wg Buni](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_KAFELEK_S/chicken-curry-wg-buni-218959.jpg)
Powyżej zupa tom kha gai autorstwa Buni, kalmary ze świeżą kolendrą Kristofe oraz Chicken curry.
Najbardziej charakterystyczne składniki w kuchni tajskiej to: trawa cytrynowa, kolendra(głównie świeża), chilli, imbir, galangal i mleko kokosowe. Są to składniki, które w różnych konfiguracjach dodaje się do praktycznie każdej tajskiej potrawy.
Oczywiście podobnie jak w wielu krajach Azji tak samo i w sztuce kulinarnej Tajlandii występują różnice w zależności od regionu kraju. Na przykład jedna z flagowych potraw tajskich - kurczak z orzechami nerkowca w części Tajlandii podawany jest z sosem sojowym, a w innej kurczak jest przesmażony z warzywami i orzechami nerkowca - bez dodatku sosu sojowego.
![Kurczak kokosowy z ryżem curry](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_KAFELEK_S/kurczak-kokosowy-z-ryzem-curry-129483.jpg)
![Czerwone curry z kurczakiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_KAFELEK_S/czerwone-curry-z-kurczakiem-88964.jpg)
![](https://static.gotujmy.pl/MT/tajska-zupa-z-kurczakiem-i-mleczkiem-218125.jpg)
![Makaron z krewetkami po tajsku](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_KAFELEK_S/makaron-z-krewetkami-po-tajsku-98876.jpg)
Powyżej kurczak kokosowy z ryżem, czerwone curry z kurczakiem, tajska zupa z kurczakiem i mleczkiem i makaron z krewetkami po tajsku.
Jeżeli chodzi o charakterystyczne, odmienne niż u nas obyczaje związane z jedzeniem, to ciekawe jest to, że w Tajlandii widelec służy wyłącznie do nakładania jedzenia na łyżkę a dopiero z łyżki wkłada się jedzenie do ust. Natomiast dania z makaronem je się głównie pałeczkami. Co może być dla nas także raczej dziwne, to fakt, że podawany do prawie wszystkiego ryż, jest uważany za najważniejszą część posiłku, a pozostałe dania to raczej dodatki do niego – zupełnie odwrotnie niż w naszej kulturze.
Więcej przepisów z kuchni tajskiej znajdziecie w kategorii kuchnia tajska >>>
![Kurczak po tajsku z trawą cytrynową.](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_KAFELEK_S/kurczak-po-tajsku-z-trawa-cytrynowa-157199.jpg)
![Pad Thai](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_KAFELEK_S/pad-thai-140881.jpg)
![](https://static.gotujmy.pl/MT/warzywa-duszone-w-mleczku-kokosowym-103600.jpg)
Powyżej przepisy na kurczaka z trawą cytrynową, pad thai, krewetki - wersja domowa i warzywa duszone w mleczku kokosowym.
Babciagramolka
agabi22
kołczu
Konczi