Jedzmy kaszę kukurydzianą!

Nie każdy z nas wie, że kukurydza może być przetwarzana w różny sposób. Najbardziej popularne są jej konserwowe ziarna, które ochoczo ozdabiają nasze sałatki.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Jedzmy kaszę kukurydzianą!
fot. Fotolia

Tymczasem z kukurydzy wytwarza się inne produkty spożywcze, wśród nich znajdziemy mąkę kukurydzianą z której wyrabia się kaszę kukurydzianą lub płatki kukurydziane albo olej kukurydziany, który idealnie nadaje się do majonezów lub potraw gotowanych.

Charakterystyka kaszy kukurydzianej

Kasze kukurydzianą dzielimy na tradycyjną oraz ryżową. Jest ona dobrze znana ludziom stosującym dietę bezglutenową, ponieważ jako nieliczny sycący dodatek go po prostu nie zawiera. Kasza ta jest lekkostrawna i bogata w witaminy z grupy B, A oraz E. Ten witaminowy koktajl ma zbawienny wpływ na wygląd naszej skóry, dodatkowo poprawia kondycję naszych oczu oraz buduję odporność. Osoby cierpiące na niedobory pierwiastków takich jak magnez, selen czy potas ucieszy informacja, że kasza kukurydziana zawiera je w nadmiarze. Minerały te odpowiadają za koncentrację, oczyszczenie z toksyn oraz wzrost endorfin w organizmie.

Jak poprawnie ugotować kaszę kukurydzianą

Kasza kukurydziana nie wymaga płukania wstępnego. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, możemy ją ugotować na mleku lub wodzie. W obu przypadkach płyny powinny być zimne. Na szklankę kaszy kukurydzianej dajemy 2,5 szklanki wody i mieszamy dopóki woda się nie zagotuję. Potem na małym ogniu trzymamy jeszcze przez około kwadrans, góra 20 minut, ale już nie mieszamy, możemy dolać odrobinkę oleju by nic nie przywarło do naczynia. Kasza jest gotowa gdy cała woda wyparuję, a ziarenka napęcznieją. Możemy wymieszać ją z odrobiną masła albo doprawić wedle uznania i przeznaczenia.

Kaszę kukurydzianą możemy serwować zarówno na śniadanie jak i deser. Wyśmienicie smakuje z owocami i słodkimi sosami. Niektórzy przygotowują ją jako deserową potrawę świąteczną i wzbogacają smak różnorodnymi bakaliami oraz naturalnym miodem. W tym zestawie świetnie sprawdza się także bardziej znana jaglanka. Oprócz słodkości polenta nadaję się do zagęszczania sosów oraz zup, jest składnikiem lubianym w sałatkach oraz farszach.

A wy jak podajecie kaszę kukurydzianą? Korzystacie z niej w swojej kuchni?

                                                      Dodaj przepis