Jedzmy ryby

Aby uchronić się od chorób cywilizacyjnych, dietetycy zalecają jadanie w tygodniu 2-3 posiłków z ryb.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Jedzmy ryby
Mimo, że od dawna wiele mówi się o zbawiennym wpływie ryb i owoców morza na nasze zdrowie, wciąż traktujemy ryby trochę po macoszemu. W większości polskich domów ryby - te cenne produkty pojawiają się na stołach jedynie w okolicy Wielkiego Postu i Wigilii. A przecież ryby takie jak Filet z soli Marinare można przygotowywać na różne sposoby: ryby gotować w wodzie, ryby na parze, ryby duszone, ryby smażone, ryby pieczone w piekarniku, ryby na grillu, ryby mielone na pasztety i pulpeciki. W kuchni francuskiej uważa się takie ryby jak solę za najbardziej wykwintną rybę. Jej mięso jest białe, delikatne, jędrne, chude i łatwo oddziela się od ości.
Jakie są zalety ryb?

Najważniejsze to te zdrowotne zalety ryb. Sola jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, którego przyswajalność wynosi aż 97%. Białko stanowi materiał do odbudowy zużytych tkanek i budowy nowych. Ponadto bierze udział w produkcji hormonów, enzymów, ciał odpornościowych i hemoglobiny. Sola i inne ryby zawierają także wiele składników mineralnych i witamin takich, jak selen, fosfor, magnez, wapń, fluor, potas, witaminy A, B oraz witaminę D, której niedobór u dzieci powoduje krzywicę, a u dorosłych osteoporozę. Ryby zawierają również kilka składników pokarmowych, które rzadziej i w mniejszej ilości są spotykane w innych produktach żywnościowych, a mianowicie: selen, fosfor, witaminę D3. Selenowi przypisuje się działanie wspomagające w hamowaniu rozwoju miażdżycy, gdyż wpływa na krzepnięcie krwi i produkcję prostacyklin. Ponadto, ryby morskie oraz owoce morza są nieocenionym źródłem jodu, niezbędnego do prawidłowej pracy tarczycy, a nieobecnego w innych produktach. Ryby są też bardzo dobrym źródłem wapnia; porcja ryby (100 g) zawiera więcej tego ważnego minerału, niż wynosi zalecane osobie dorosłej jego dzienne spożycie.

Warto częściej podawać na stół ryby:, zastępując rybami zwłaszcza mięso, które zawiera przede wszystkim kwasy tłuszczowe nasycone, podnoszące poziom cholesterolu w surowicy krwi i sprzyjające powstawaniu choroby niedokrwiennej serca.