Najczęściej fasolę wykorzystywana jest do zrobienia popularnej zupy fasolowej lub fasolki po bretońsku. Jest twarda, w związku z czym aby zrobić z niej jakieś dobre danie, należy wcześniej ją przygotować.
Fasola zawiera dużo białka, witaminy B, A, E i PP. Oprócz witamin posiada też dużo minerałów, m. in. cynk, żelazo i fosfor. Jest bogatym źródłem magnezu i wapnia. Zawiera dużą ilość witamin z grupy B, w tym bardzo ważną tiaminę, czyli witaminę B1.
Dzięki niej poprawia się nasza pamięć, działa uśmierzająco na ból a także przeciwdepresyjnie. Oprócz tego wspomaga funkcjonowanie trzustki, wątroby i jelita grubego. Wzmacnia serce i chroni przed zawałami. Obniża ciśnienie i redukuje cholesterol.
Fasolka jest dość kaloryczna. Około 100 gram produktu zawiera niecałe 300 kalorii.
Rozróżniamy wiele odmian fasoli. Do najpopularniejszych zaliczymy:
- biała (mały lub duży Jaś) - produkuje się z niej gulasze, potrawki i zupy.
- czerwona - jedzona na słodko w deserach, dodawana do mięs i warzyw.
- czarna - popularna w Ameryce Łacińskiej i stosowana do produkowana dań z wołowiny i wieprzowiny.
- mung - bardzo drobna, ma ok. 3 mm, stosowana do potraw w postaci kiełków.
W Polsce fasolka znana jest oprócz wspomnianej fasolki po bretońsku czy zupy fasolowej m. in. w: polędwiczkach z warzywami lub fasoli z pomidorami.
W związku z tym, że fasola zawiera duże ilości fitohormonów jest polecana kobietom.
karola25