Karczochy - jedne z najpiękniejszych warzyw

  • 3

Czy wiesz, co dobrego znajduje się w tych warzywach? Smakują podobnie do szparagów, są niezwykle zdrowe. Co jeszcze musisz wiedzieć o karczochach? Zapraszamy do lektury artykułu!

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Karczochy - jedne z najpiękniejszych warzyw
fot. fotolia
Trochę teorii

Karczochy należą do rodziny astrowatych, są krewnymi pospolicie występującego ostu. Karczoch to także wspaniała roślina ozdobna - Ci, którzy widzą go pierwszy raz czasami nie przypuszczają, że można (a nawet powinno się) go jeść!

Warzywo to pierwotnie pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego (tam jego uprawa rozpowszechniła się już przed XII w.). Znali je Grecy, Rzymianie i mieszkańcy Egiptu. Ówcześnie karczochy uprawia się niemal w całej Europie, a także Ameryce Północnej.

Częścią jadalną tego warzywa jest soczyste dno kwiatowe, które otaczają łuskowate liście o grubych nasadach. Do naszego kraju importowane są przede wszystkim z Włoch. Można wymienić dwie odmiany tego warzywa, a mianowicie: duże (mają zielone, okrągłe pąki) i małe (te z kolei są podłużne i fioletowe).

Należy je zebrać zanim zakwitną - wtedy właśnie są najsmaczniejsze i gotowe do jedzenia. Zatem, kiedy karczoch będzie w fazie pąka kwiatowego, nadaje się do zjedzenia.

Karczochy wspaniale także sprawdzają się jako rośliny ozdobne, niebieskie, powycinane kwiaty wyglądają naprawdę bajkowo i intrygująco. Jest to zatem niezwykłe warzywo, które ma w sobie, najprościej mówiąc, wiele piękna.

karczochy
Zdjęcie: Fotolia

Jak się go je?

Przygotowanie tego warzywa do spożycia może być na pierwszy rzut oka dość trudnym zadaniem. Najpierw musimy kupić to warzywo, dlatego zwróćmy uwagę na to czy karczoch jest ciężki, czy ma zwarte liście (powinny skrzypieć podczas ściskania). Oczywiście karczoch powinien też być bez żadnych przebarwień.

Jeżeli takie kupimy, to możemy zacząć je przyrządzać. Można je grillować, upiec bądź smażyć. Karczochy ugotowane smakują wyśmienicie, kto chce, może posypać je przyprawami oraz skropić oliwą z oliwek czy sokiem z cytryny.

Karczochy można podać z kaparami. Idealnie się komponują smakowo. Po dokładnym umyciu karczocha, skrop go sokiem z cytryny, to pomoże zachować piękny, zielony kolor tego warzywa.

Najlepiej obciąć karczocha (około jednej trzeciej kwiatu, łodyga  jest jadalna, także można ją zostawić).

Właściwości karczocha

Są warzywami niskokalorycznymi, bo w 100 gramach znajduje się zaledwie 47 kalorii. Wynika z tego, że mogą być składnikiem diety odchudzającej. Dwie zawarte w karczochach substancje, a mianowicie cynaryna i inulina bardzo dobrze wpływają na nasz organizm, wspomagają właściwe funkcjonowanie układu trawiennego oraz pobudzają procesy metaboliczne (to kolejny powód, dla którego karczochy powinny się znaleźć w jadłospisie osób będących na diecie).

karczochy
Zdjęcie: Fotolia

W karczochach znajduje się dużo błonnika pokarmowego. Cynaryna poprawia proces trawienia, kontroluje hormony, które odpowiadają za poziom cukru we krwi oraz przyspiesza metabolizm cząsteczek tłuszczu.

Cierpisz na częste zaparcia? Ta substancja zawarta w karczochach złagodzi te dolegliwości. Inulina z kolei zapewnia uczucie sytości oraz zapobiega napadom głodu. Ponadto inulina bardzo dobrze wpływa na system odpornościowy jelita.

Karczoch jest również jednym ze źródeł niacyny, która bierze udział w przemianie węglowodanów, przyspiesza metabolizm oraz zapobiega rozpadowi tłuszczów w tkance tłuszczowej.

karczochy
Zdjęcie: Fotolia

Karczoch to wspaniałe warzywo, które wspomaga także nasz organizm. Dzięki niemu możemy utrzymać właściwe stężenie cholesterolu we krwi, a poza tym wspomaga lub zapobiega zmianom miażdżycowym, które  w naszym organizmie powstają. Zawarta w karczochach cynaryna pozwala obniżyć poziom cholesterolu nawet o 60%!

Wyciąg z liści karczocha pomaga w regenerowaniu wątroby, poprawia jej ukrwienie oraz wspomaga usuwanie toksyn. Dzięki karczochom możemy zachować prawidłowy poziom cukru we krwi. Warzywa te zapobiegają także powstawaniu nowotworów.nowotworów. Ekstrakt z liści karczocha działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, powinny stosować go zatem osoby, które mają problem z cerą.

Karczochy to wspaniałe warzywa, zobacz, co możesz z nich przygotować!

Cris poleca karczochy po rzymsku. To propozycja podania karczochów z pieczywem. Autorka przepisu najpierw je podsmaża, faszeruje,  a następnie dusi w rondelku z wodą.

Pizza ze szpinakiem i karczochami to pomysł Ankha. Cząstki karczocha zamoczone zostały w oleju. Dodatkowo, na pizzy znajdują się także pieczarki. Na pewno jest to smaczne danie, polecamy sprawdzić przepis!

Gosiaczek821 przygotowała pieczone karczochy z pieczarkami. Przepis jest łatwy, w ten sposób przyrządzone karczochy są naprawdę smaczne.

Dowiedz się więcej, jak przyrządzić karczochy >>>