Najpopularniejsza na naszych stołach jest sałata masłowa.Pamiętajmy jednak,że istnieje wiele odmian tego warzywa,różniących się nie tylko barwa ale i kształtem liści, ale przede wszystkim smakiem.Jedne sałaty są słodkie,inne gorzkie,a jeszcze inne tak ostre,że aż szczypią w język.Warto poznać je wszystkie,by wiedzieć z czym najlepiej się komponują. SAŁATY GORZKIE Cykoria-jej liście są twarde i lekko gorzkie,a główka kształtem przypomina kolbę.Nadaje się do sałatek.można ja podawać wypełniona farszem serowym,mięsnym lub warzywnym. Endywia-krewna cykorii.Ma twarde listki,ciemnozielone na zewnątrz,a jasne w środku.Świetnie komponuje się z ostrymi serami,można ja gotować. Endywia kędzierzawa-ma zdecydowania najbardziej wyrazisty smak.Listki ma twarde i lekko poskręcane.Świetna jako "podkładka" pod smażone mięso. Radiccio-sałata o bordowych listkach z białymi nerwami.Doskonała z klasycznym sosem winegret z dodatkiem musztardy. Roszponka-łatwo ja poznać po drobnych,siedmiolistnych rozetkach o ciemnym zabarwieniu.Najdelikatniejsza wśród sałat gorzkich.Ma lekko orzechowy smak.Najlepiej smakuje z sosem winegret z odrobina orzechowego octu winnego. Rukola-ma podłużne lekko poszarpane,ciemnozielone listki oraz lekko pikantny smak.Można ja podawać samodzielnie lub jako składnik sałatek.Doskonale komponuje się z listkami botwinki i szpinakiem.Można ja również blanszować,.dusić lub stosować jako farsz do pierogów. SAŁATY SŁODKIE Batawia-odmiana salaty lodowej.Ma lekko karbowane listki.Jest chrupka i ma delikatny smak. Cukrowa-ma dość grube listki,w smaku jest lekko słodkawa.Interesująco smakuje z sosem jogurtowo-koperkowym. Lodowa-ma twarde,chrupiące liście.Nadaje się do sałatek z wyrazistymi sosami jogurtowymi i majonezowymi.Świetnie pasuje do wszelkich dań typu fast food. Masłowa-charakteryzuje się kruchymi listkami,a główka ma mniej ścisłą budowę.Jest soczysta i delikatna.Doskonała do sałatek. Rzymska-ma mięsiste liście o wyraźnie zaznaczonych nerwach.Zewnętrzne liście są dość twarde,ale w środku są bardzo delikatne.Ta odmiana salaty jest podstawa sałatki Cesar.Doskonała kompozycje tworzy z serami pleśniowymi i orzechami.