Jak przyrządzić makaron ryżowy?

Istnieje wiele metod przyrządzania makaronu ryżowego – wybór dodatków należy do nas. Cieniutkie niteczki wystarczy zaparzyć we wrzątku i już można je dodać do dania.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak przyrządzić makaron ryżowy?
fot. Fotolia
Makaron w Azji jest jeszcze bardziej popularny niż w Europie – króluje w postaci makaronu ryżowego. Znajdziemy go nie tylko w zupach i sałatkach, ale we wszelkich orientalnych daniach.Wartości odżywcze makaronu ryżowego czynią go jednym z najzdrowszych i najbardziej dietetycznych makaronów. W 100 g ma tylko 100 kcal i 2% tłuszczu.

Jak gotować makaron ryżowy?

Potrawy z makaronem ryżowym należą do dań najszybszych w przygotowaniu. Taki makaron zwykle wystarczy zalać gorącą wodą i potrzymać przez kilka minut pod przykryciem. Pamiętaj tylko, by wody nie było zbyt wiele (wystarczy, że przykryje kluski).

Z czym podawać makaron ryżowy?

Z makaronem ryżowym najlepiej komponują się przyprawy i dodatki orientalne – azjatyckie grzyby (shitake, mun), bambus, tofu, czarny sezam i owoce morza. Jeśli jednak nie masz w domu takich składników lub nie przepadasz za aromatyczną kuchnią azjatycką, możesz wykorzystać inne produkty. Do makaronu ryżowego, który ma neutralny smak, pasuje w zasadzie wszystko.

Makaron ryżowy z warzywami, makaron ryżowy z kurczakiem

Makaron ryżowy nadaje się idealnie na bazę do dietetycznego warzywnego dania. W kuchni europejskiej często łączy się go z brokułem, marchewką, groszkiem, kukurydzą, pieczarkami i prażoną cebulką. Warzywa możesz ugotować na parze lub – jeśli nie liczysz kalorii – podgotowane obsmażyć na maśle. Możesz też dodać podsmażoną pierś z kurczaka. Wystarczy, że wymieszasz składniki, a otrzymasz zdrowe i pożywne danie.

Sałatki z makaronem ryżowym

Istnieje mnóstwo rodzajów sałatek z makaronem ryżowym, wśród których najpopularniejsze są:
  • sałatka z makaronem ryżowym i szynką,
  • sałatka z makaronem ryżowym i pieczarkami,
  • sałatka z makaronem ryżowym i tuńczykiem,
  • sałatka z makaronem ryżowym i paluszkami krabowymi.
Wszystkie te sałatki – jak nakazuje polska tradycja – miesza się zwykle z majonezem, ale smakują one wyśmienicie także z jogurtem naturalnym, sosem sojowym czy oliwą z rozdrobnionymi ziołami.