Hotel Atut już po raz trzeci gościł uczestników Mistrzostw Polski. Dwuosobowe drużyny miały za zadanie w półtorej godziny przygotować danie z jesiotrem w roli głównej oraz deser. Do walki o tytuł wzięły udział ekipy z Hotelu Słoneczny Młyn z Bydgoszczy, Kawiarni „Musiccafe” z Kraśnika, Angel’s by Vienna House z Łodzi, Restauracji Szafarnia z Gdańska, Hotelu Zamek Gniew, Restauracji Warszawskiej z Sosnowca, Fabryki Wełny Hotel&SPA z Pabianic oraz Restauracji Cucina z Poznania.
Fot.: Materiały prasowe
Jak zaznaczają jurorzy konkursu, w tym Adam Chrząstowski, Adam Dmyterko i Robert Sowa, poziom był naprawdę wysoki. Dania zostały poddane ocenie nie tylko pod kątem jakości i smaku, lecz również sposobu przygotowania oraz czystości stanowiska. Do tego trudności przysparzała sama specyfika jesiotra, którego smak łatwo zepsuć zbytnim przekombinowaniem.
Fot.: Materiały prasowe
Ostatecznie jury wyłoniło zwycięzców – zespół reprezentujący Hotel Zamek Gniew: Pawła Brzeskiego i Adama Kowalewskiego. Drużyna jako danie główne przygotowała jesiotra na gratinie z brukwi, puree z ziemniaka truflowego i fioletowej marchwi na palonym maśle, serwowanego z sosem estragonowym. Na deser podali oni mus z białej czekolady, coulis z czerwonej porzeczki, crunch z ciasta kruchego oraz Nutelli.
Fot.: Materiały prasowe
Drugie miejsce przyznano Przemysławowi Gościniakowi i Bartłomiejowi Kornackiemu, którzy reprezentowali Restaurację Warszawską z Sosnowca. Drużyna przygotowała na główne danie filet z jesiotra kompresowany w oliwie dyniowej, policzek z jesiotra w tempurze podany na placku z czarnej soczewicy, mini warzywami i sosem Galiano z kawiorem z jesiotra. Jako deser wystąpiła tutaj pianka z marakuji otulona panna cottą, serwowana ze zmrożonym kremem angielskim.
Trzecie miejsce przypadło w udziale drużynie z Kawiarni „Musiccafe” z Kraśnika w składzie: Marcin Nieznaj oraz Michał Kulpiński. Panowie przygotowali jesiotra z sosem muślinowym, kawiorem i warzywami a na deser podali semifreddo borówkowe z chałwą pistacjową i malinami.
Fot.: Materiały prasowe
Najlepszym podsumowaniem zmagań są słowa jednego z gości specjalnych – Ewy Wachowicz: „(…) Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, ponieważ degustacja zaserwowanych dań była prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Mam nadzieję, że poprzez takie wydarzenia uda nam się w przyszłości przywrócić jesiotra na polskie stoły. Jest to ryba, która zdecydowanie zasługuje na szczególne uznanie, a kucharze, którzy podjęli wyzwanie, to prawdziwa kulinarna elita.”
W trakcie Weekendu Kulinarnego, oprócz Mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra, na gości czekały takie atrakcje jak warsztat winiarski oraz pokaz kuchni molekularnej. Imprezę zakończyła uroczysta gala, podczas której ogłoszono zwycięzców tegorocznej edycji Mistrzostw.
Fot.: Materiały prasowe
Jak zaznaczają jurorzy konkursu, w tym Adam Chrząstowski, Adam Dmyterko i Robert Sowa, poziom był naprawdę wysoki. Dania zostały poddane ocenie nie tylko pod kątem jakości i smaku, lecz również sposobu przygotowania oraz czystości stanowiska. Do tego trudności przysparzała sama specyfika jesiotra, którego smak łatwo zepsuć zbytnim przekombinowaniem.
Fot.: Materiały prasowe
Ostatecznie jury wyłoniło zwycięzców – zespół reprezentujący Hotel Zamek Gniew: Pawła Brzeskiego i Adama Kowalewskiego. Drużyna jako danie główne przygotowała jesiotra na gratinie z brukwi, puree z ziemniaka truflowego i fioletowej marchwi na palonym maśle, serwowanego z sosem estragonowym. Na deser podali oni mus z białej czekolady, coulis z czerwonej porzeczki, crunch z ciasta kruchego oraz Nutelli.
Fot.: Materiały prasowe
Drugie miejsce przyznano Przemysławowi Gościniakowi i Bartłomiejowi Kornackiemu, którzy reprezentowali Restaurację Warszawską z Sosnowca. Drużyna przygotowała na główne danie filet z jesiotra kompresowany w oliwie dyniowej, policzek z jesiotra w tempurze podany na placku z czarnej soczewicy, mini warzywami i sosem Galiano z kawiorem z jesiotra. Jako deser wystąpiła tutaj pianka z marakuji otulona panna cottą, serwowana ze zmrożonym kremem angielskim.
Trzecie miejsce przypadło w udziale drużynie z Kawiarni „Musiccafe” z Kraśnika w składzie: Marcin Nieznaj oraz Michał Kulpiński. Panowie przygotowali jesiotra z sosem muślinowym, kawiorem i warzywami a na deser podali semifreddo borówkowe z chałwą pistacjową i malinami.
Fot.: Materiały prasowe
Najlepszym podsumowaniem zmagań są słowa jednego z gości specjalnych – Ewy Wachowicz: „(…) Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, ponieważ degustacja zaserwowanych dań była prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Mam nadzieję, że poprzez takie wydarzenia uda nam się w przyszłości przywrócić jesiotra na polskie stoły. Jest to ryba, która zdecydowanie zasługuje na szczególne uznanie, a kucharze, którzy podjęli wyzwanie, to prawdziwa kulinarna elita.”
W trakcie Weekendu Kulinarnego, oprócz Mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra, na gości czekały takie atrakcje jak warsztat winiarski oraz pokaz kuchni molekularnej. Imprezę zakończyła uroczysta gala, podczas której ogłoszono zwycięzców tegorocznej edycji Mistrzostw.