Wellington: 10p
-Ciasto francuskie x 800g
-Oczyszczony comber barani 1000g
-Wątróbka drobiowa 140g (Likier miętowy do smaku)
-Mus z kurczaka x 140g (Piersi z kurczaka, Białko, śmietana, masło, sól, pieprz, borowiki 80g)
-Liście bazyli 20g
-Żółtko do smarowania cista
-Sól, pieprz do smaku.
Technika wykonania:
Comber barani obsmażamy tak aby zamknąć mięso z każdej strony. Następnie rozkładamy (lekko rozwałkujemy) ciasto francuskie układamy na nim 2 rodzaje musów następnie wątróbke i liście bazyli i comber całość zawijamy. Ciasto smarujemy żółtkiem.
Do rozgrzanego pieca na 180 stopni pieczemy 14 minut. Po czym odstawiamy na 5 minut do odpoczynku.
Puree z patatów:
-Pataty obrane 1200g
-Do gotowania 1l mleka, liść laurowy, ziele angielskie, sól, poieperz młotkowany
-Mięta 5g
Technika wykonania:
Pataty gotujemy na mleku z przyprawami do miekkości następnie odcedzamy i blenderujemy.
Na koniec dodajemy posiekaną mięte.
Sos z owoców leśnych:
-Owoce leśne 1000g
-Rum ciemny 100ml
-Miód 100ml
Technika wykonania:
Połowe owoców blenderujemy, alkohol z miodem podpalamy na patelni aby odparował alkohol następinie dodajemy puree z owoców. Całość doporowadzamy do wrzenia na końcu dodajemy reszte owoców.
Warzywa zielone:
-Szparagi (na zdjęciu widnieje fasolka będzie zamiana) x 400g
-Cukinia x 400g
-Brokuł x 400g
-Sól do smaku
-Pieprz do smaku
-Masło 200g
-Rozmaryn 5g
Technika Wykonania:
Warzywa blanszujemy na koniec na małej tem. Dusimy w maśle rozmarynowym.
-Ciasto francuskie x 800g
-Oczyszczony comber barani 1000g
-Wątróbka drobiowa 140g (Likier miętowy do smaku)
-Mus z kurczaka x 140g (Piersi z kurczaka, Białko, śmietana, masło, sól, pieprz, borowiki 80g)
-Liście bazyli 20g
-Żółtko do smarowania cista
-Sól, pieprz do smaku.
Technika wykonania:
Comber barani obsmażamy tak aby zamknąć mięso z każdej strony. Następnie rozkładamy (lekko rozwałkujemy) ciasto francuskie układamy na nim 2 rodzaje musów następnie wątróbke i liście bazyli i comber całość zawijamy. Ciasto smarujemy żółtkiem.
Do rozgrzanego pieca na 180 stopni pieczemy 14 minut. Po czym odstawiamy na 5 minut do odpoczynku.
Puree z patatów:
-Pataty obrane 1200g
-Do gotowania 1l mleka, liść laurowy, ziele angielskie, sól, poieperz młotkowany
-Mięta 5g
Technika wykonania:
Pataty gotujemy na mleku z przyprawami do miekkości następnie odcedzamy i blenderujemy.
Na koniec dodajemy posiekaną mięte.
Sos z owoców leśnych:
-Owoce leśne 1000g
-Rum ciemny 100ml
-Miód 100ml
Technika wykonania:
Połowe owoców blenderujemy, alkohol z miodem podpalamy na patelni aby odparował alkohol następinie dodajemy puree z owoców. Całość doporowadzamy do wrzenia na końcu dodajemy reszte owoców.
Warzywa zielone:
-Szparagi (na zdjęciu widnieje fasolka będzie zamiana) x 400g
-Cukinia x 400g
-Brokuł x 400g
-Sól do smaku
-Pieprz do smaku
-Masło 200g
-Rozmaryn 5g
Technika Wykonania:
Warzywa blanszujemy na koniec na małej tem. Dusimy w maśle rozmarynowym.