Rillettes z łososia z piklowanymi ogórkami

Przepis autorstwa Stanisława Bobrowskiego, nowego Szefa Kuchni Radisson Blu Kraków.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Rillettes z łososia z piklowanymi ogórkami
Świeży łosoś – 300 g
Posiekane kapary – 20 g
Drobno pokrojona szalotka – 40 g
Posiekany szczypiorek – 20 g Creme fraiche – 50 g
Świeży ogórek – 1 szt
Sok z cytryny do smaku
Sól morska,pieprz do smaku

Zalewa do piklowania:
Woda – 500 ml
Ocet winny – 100 ml
Cukier – 200 g
Anyż gwiazdkowy – 1 szt

Składniki na 4 porcje

Sposób przygotowania
Ugotuj łososia na parze, następnie odstaw do ostygnięcia.
Pokrój cienko ogórek, posyp solą morską, odstaw na 10 minut. Wymieszaj ocet z wodą, dodaj anyż i cukier. Gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj ogórek i znów gotuj przez 10 minut. Wyciągnij ogórek I odstaw do ostygnięcia.
Do łososia dodaj kapary, szalotkę, szczypiorek, creame fraiche, sok z cytryny, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj.

Podawaj z piklowanymi ogórkami. Skrop oliwą z oliwek