Karmienie małego dziecka

Jak karmić małe dziecko? Jak postępować z niejadkiem? Kiedy odstawić dziecko od piersi? Na te i wiele innych pytań odpowiada "Od piersi do talerza".

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Karmienie małego dziecka
Niestety, zanim dziecko przyjdzie na świat, zazwyczaj nie uczy się nas jak zdobyć rodzicielskie kwalifikacje. A jedną z najważniejszych z nich jest umiejętność żywienia dziecka już od pierwszych chwil po powrocie ze szpitala. Zdrowa dieta to najlepszy start życiowy, niestety zdrowe odżywianie nie jest łatwe. Z pomocą wszystkim mamom przychodzą dwie mamy - autorki książki "Od piersi do talerza"

Pierwszy rozdział poświęcony jest diecie mlecznej. Przedstawia on zalety karmienia piersią i karmienia butelką. Zawiera również przykładową dietę karmiącej mamy, a także obala mity dotyczące karmienia piersią. Opisuje także mieszanki stosowane w karmieniu niemowląt. Drugi rozdział pozwala urozmaicić jadłospis malucha. Opisuje co i kiedy wprowadzamy do diety naszych smyków, pozwala odkryć uroki gotowania dla dzieci - zarówno w fazie puree, jak i późniejszej. Nie zapomina również o młodych wegetarianach, doradzając o czym należy pamiętać karmiąc wegetariańskie dziecko. Kolejna część książki opisuje związek pomiędzy dietą a rozwojem dziecka. Znajdziemy tutaj nie tylko opis kolejnych etapów w życiu maluszka aż do piątego roku życia, ale także np. kolejność wyrzynania się ząbków. Następnie autorki próbują odpowiedzieć na pytanie czy smyk je wystarczająco dużo (i to, co trzeba) i jak sobie radzić z niejadkiem czy małym grymaśnikiem, który je tylko jeden rodzaj pożywienia. Kolejna część przedstawia cztery zasady walki z otyłością. Należą do nich: odżywiać się zdrowo, nie przejadać się, ograniczać smakołyki oraz być aktywnym i ćwiczyć. W następnym rozdziale znajdujemy przepisy na pożywne dania dla dzieci. Są to kolejno puree, kaszki, muesli, kulki rybne, klopsiki, dania z makaronu czy ryżu. Osobny dział został poświecony daniom, które można dać maluszkowi do rączki - takim jak pałeczki owocowe i warzywne czy kanapki. W dziale ze smakołykami dla malucha 1-3 lat znajdziemy m. in. pasztety, pizzowe krążki, naleśniki czy pasty. W części z daniami dla przedszkolaka autorki proponują np. kukurydzianą zupę-krem czy sałatkę pomarańczową. Wśród przepisów nie zabrakło także wypieków, dań dla wegetarian oraz frytek czy sucharków. Autorki zaproponowały również menu na przyjęcie dziecięce i podały przykładowe receptury na urodzinowe torty. Całość dopełnia wygodny informator, w którym w kolejności alfabetycznej uporządkowane zostały najważniejsze zagadnienia z zakresu żywienia dziecka, do których powinniśmy mieć szybki dostęp.

"Od piersi do talerza" to niezbędnik mamy już od pierwszych dni życia dziecka, aż do momentu ukończenia przez nie 5 lat. Przewodnik zawiera między innymi porady służące utrzymaniu dobrego zdrowia, potrzeby żywieniowe dzieci od 1 do 5 lat czy dzienne zapotrzebowanie na poszczególne grupy produktów żywnościowych. Z pomocą "Od piersi do talerza" każdy, kto chciałby racjonalnie odżywiać swojego malucha uzupełni i pogłębi wiedzę na ten temat, dając swojemu dziecku to co najcenniejsze - zdrowy start.

Od piersi do talerza, czyli jak karmić małe dziecko
Wydawnictwo REBIS